M. Skuodis sako neatmetantis nė vieno varianto, kuris padėtų spręsti šią problemą.

„Aš tikrai žinau, kad reikia judėti į priekį. Mes kalbame apie 5G, visi savo mobiliuosiuose naudojame 4G ryšį, o kai kur valstybėje dar naudojamos 2G technologijos. Tai yra tiesiog neįtikėtina. Nežinant sunku patikėti, kad taip gali būti“, – BNS sakė M. Skuodis.

Jis pabrėžė, kad iki šiol buvo siūlomas vienintelis sprendimas steigti Valstybinį kritinio ryšio tinklą (VKRT). Tačiau tuometinės Vyriausybės veiksmai rudenį papiktino telekomunikacijų bendroves ir sektoriaus atstovus – jų nepasitenkinimą sukėlė noras šiam tinklui rezervuoti nemažą dalį iš 3,5 GHz dažnių juostos.

M. Skuodis sako jaučiantis daug nusivylimo iš telekomunikacijų bendrovių, nes tokie sprendimai joms buvo netikėti.

„Jaučiu labai daug nusivylimo, kad kai kurie sprendimai pastarąjį pusmetį telekomunikatorius užklupdavo visiškai netikėtai. Dėl kažko nusprendžiama, ir tada tai iššaukia negatyvią rinkos reakciją“, – sakė ministras.

„Man atrodo, kad labai svarbu išsiaiškinti, kokios buvo priežastys. Yra ne tai kad pasipriešinimo Vyriausybei, bet tam tikro nepasitikėjimo, kurį sukėlė greitai ir netikėtai priimti tam tikri sprendimai“, – mano jis.

Sauliaus Skvernelio Vyriausybė rudenį pritarė kritinio ryšio tinklo steigimui ir įpareigojo Vidaus reikalų ministeriją (VRM) kreiptis į Ryšių reguliavimo tarnybą (RRT) dėl dažnių iš 3,5 GHz juostos rezervavimo.

VRM šių metų pradžioje informavo, kad į RRT kreiptasi dar rugsėjo pabaigoje.

Telekomunikacijų sektoriaus atstovai teigė neabejojantys paties tinklo steigimo idėja, tačiau juos stebino tai, kad dažniai rezervuojami būtent prioritetinėje 3,5 GHz juostoje, kurios dažniai galėtų būti panaudoti komercinio 5G plėtrai.

Tačiau ministras pabrėžė, kad nepaisant rezervacijos valstybės reikmėms, dažnių 5G aukcionui užteks.

„Bent jau paskutinis RRT raštas, kurį skaičiau prieš porą dienų, tai tikrai RRT laikosi pozicijos, kad tai, kokius dažnius nuspręsta atiduoti aukcionui, tikrai to pakanka pilnai ryšio plėtrai“, – pabrėžė M. Skuodis.

Komercinis 2G ryšys artimiausiu metu pradės skaičiuoti ketvirtą savo gyvavimo dešimtmetį, tačiau jo pagrindu vis dar veikia VRM naudojamas TETRA tinklas – didžiausias toks valstybės tarnybų tinklas Lietuvoje.

Tuo metu Lietuvos telekomunikacijų bendrovės pirmiau ėmė išjungti ne 2G, o kiek naujesnį, tačiau šiuo metu praktiškai nebenaudojamą 3G ryšį. Taip yra todėl, kad 2G ryšio pagrindu iki šiol veikia įvairios nesudėtingos, didelės duomenų perdavimo spartos nereikalaujančios sistemos, kaip, pavyzdžiui, liftai.

Lietuva šiuo metu ruošiasi komercinio 5G pradžiai – RRT atstovai sausio pradžioje BNS teigė, kad 5G dažnių aukcionas galėtų įvykti jau pirmąjį šių metų ketvirtį.

Tačiau rizikų 5G plėtrai Lietuvoje kelia stringančios derybos dėl dažnių 3,5 GHz juostoje su Rusija, taip pat kaip riziką telekomunikacijų bendrovės įvardija siekį nemažą dalį dažnių rezervuoti valstybės reikmėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)