„Mano ir Vyriausybės asmeninė pozicija – trąšos JAV įvedus sankcijos per Lietuvą važiuoti negali, nėra jokių dviprasmybių.

Antras dalykas, mes nuo pat pradžių ėmėmės visų žingsnių, kaip JAV sankcijas įgyvendinti. Aš pats vykau vizito į Vašingtoną susitikti su atsakingais pareigūnais, nes dėl JAV sankcijų, kurios yra tik pirminės, ne antrinės, tikrai yra daug neaiškumų.

Mes visą laiką laikėmės bazinio scenarijaus, kad finansų institucijos, kurios paprastai nelinkusios rizikuoti, įgyvendins sankcijas ir dėl to mokėjimai už trąšų gabenimą nebus vykdomi ir trąšos sustos“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie „Lietuvos geležinkeliams“ pervestą avansą ministras teigė, kad informuotas buvo ir to niekada neneigė.

„Buvau nustebęs tuo faktu, bet svarbiausias dalykas, kada mūsų bazinis scenarijus pasikeitė, kai lapkričio pabaigoje buvau informuotas „Lietuvos geležinkelių“, kad gautas avansas pervežimams jau gerokai toliau po gruodžio 8 dienos, kai įsigalios sankcijos. Nuo to laiko situacija pasikeitė ir mūsų bazinis scenarijus pasikeitė“, – teigė jis.

Pasak M. Skuodžio, buvo pradėta analizuoti „Lietuvos geležinkelių“ su trąšų įmone turimą sutartį. Spręsta, avansą galima grąžinti, nutraukti.

„Iki to laiko ir pats sutarties detalių nežinojau, nes tai komercinė paslaptis, yra konfidenciali, bet iki paskutinės minutės viską tikėjomės išspręsti per sutartį, bet laiko neužteko.

Dėl to kreipiausi į Nacionaliniam saugumui svarbių objektų komisiją ir mano komanda ministerijoje rengia konkrečius žingsnius, kaip trąšų gabenimą nutraukti. Tai gali padaryti Seimas arba turi būti priimtas Vyriausybės lygmens sprendimas mūsų visas įmones įpareigojantis nedalyvauti trąšų gabenime. Šioje vietoje konkretūs sprendimai bus pateikti ir aš juos pristatysiu dar šiandien“, – teigė jis.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis pranešė, jog yra pasiruošęs prisiimti atsakomybę dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą ir trauktis iš posto.

„Premjerę ryte informavau, kad esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę, tiesiog nepavyko įgyvendinti sankcijų“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė M. Skuodis.

M. Skuodis taip pat patikslino, kad „Lietuvos geležinkeliai“ prieš priimant avansą į ministeriją nesikreipė.

„Jie mane informavo apie faktą, tai buvo spalio viduryje. Man buvo persiųstas „Belaruskalij“ raštas, kuriuo prašoma pereiti prie išankstinio apmokėjimo už paslaugas, bet negalvojome, kad patys bankai praleis apmokėjimus į priekį. Šito dalyko neįvertinome“, – sakė M. Skuodis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)