Kaip praneša BBC, nuo šiol vietos valdžios institucijos bus teisiškai įpareigotos užtikrinti, kad nemokami produktai, tokie kaip tamponai ir higieniniai paketai, būtų prieinami „visiems, kam jų reikia“.

Įstatymo projektą pasiūlė leiboristų parlamento narė Monica Lennon, kuri nuo 2016 m. kovojo su „mėnesinių skurdo“ panaikinimu. Pasak jos, tai yra „praktiškas ir pažangus“ teisės aktas, kuris dėl koronaviruso pandemijos tapo dar aktualesnis.

„Mėnesinės per pandemijas nesibaigia, o poreikis pagerinti prieigą prie būtiniausių produktų – tamponų, paketų ir daugkartinio naudojimo priemonių – dar niekada nebuvo toks svarbus“, – pridūrė ji.

Kaip paaiškina BBC, mėnesinių skurdu vadinama situacija, kai mažas pajamas gaunantys asmenys menstruacijų metu negali sau leisti įsigyti reikalingų higienos produktų. Kai vidutiniškai mėnesinės trunka apie penkias dienas, tamponams ir paketams gali tekti išleisti iki 8 svarų sterlingų per mėnesį, o kai kurios moterys negali sau tiek leisti.

Organizacijos „Young Scot“ atlikta daugiau nei 2000 žmonių apklausa atskleidė, kad maždaug kas ketvirta Škotijos mokykloje, koledže ar universitete buvusi respondentė negalėjo įpirkti menstruacijoms skirtų produktų. Tikimasi, kad naujasis įstatymas panaikins ne tik mėnesinių skurdą, bet ir mėnesinių stigmą. Tyrėjai teigia, kad tai ypač aktualu jaunoms merginoms. Tyrimas parodė, kad 71 proc. 14–21 metų žmonių jaučiasi nepatogiai pirkdami menstruacijoms skirtus produktus.

Svarstoma, kaip veiks sistema

„Menstruacijoms skirtų produktų (nemokamai) (Škotija)“ įstatymo projektas teisiškai įgalioja vietos valdžios institucijas užtikrinti, kad visi, kam šie produktai yra reikalingi, galėtų juos įsigyti nemokamai.

32 šalies municipalitetų tarybos galės pačios nuspręsti, kaip įgyvendinti sprendimą praktiškai, tačiau jos privalės „visiems, kam reikia“ suteikti galimybę „pakankamai lengvai“ ir „pakankamai oriai“ naudotis įvairiais menstruacijoms skirtais produktais.

Konsultaciniame dokumente siūloma schemą modeliuoti pagal sistemą, jau veikiančią sveikatos priežiūros tarybose, skirtą nemokamų prezervatyvų platinimui. Pavyzdžiui, NHS Glazgo ir Klaido apskrityse visi, norintys nemokamų prezervatyvų, gali jų paprašyti tokiose vietose kaip šeimos poliklinikos, vaistinės, koledžai ir universitetai, arba užpildyti užklausą kortelėje, kad nereikėtų prašyti žodžiu.

Schema turės įsigalioti per dvejus metus, kol taps įstatymu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)