Aukščiausi Europos pareigūnai, tarp jų Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Italijos premjeras Mario Monti, vadovauja šioms pastangoms, siekiant padidinti prekybos apimtis su sparčiai augančiomis Azijos ekonomikomis.

Pasak F.Hollande'o, jo pirmosios kelionės į Aziją nuo darbo prezidento poste pradžios šių metų gegužę pagrindinis tikslas - pasiųsti žinią, kad "Europa tebėra ekonomikos jėgainė".

"Esu čia, kad iš naujo patikinčiau Azijos šalis", tačiau tuo pačiu "pasakyčiau joms, kad jos taip pat turi vaidmenį Europos ir pasauliniame augime", pridūrė Prancūzijos lyderis.

"Azija daug laimėjo iš mūsų augimo. Dabar jiems laikas paspartinti mūsų augimą savo paklausa", - sakė jis.

Daugelį metų Vakarų šalių pasipiktinimas dėl žmogaus teisių pažeidimų Mianmare, įskaitant ilgametes represijas prieš Nobelio taikos premijos laureatę Aung San Suu Kyi ir kitus politinius kalinius, buvo pagrindinė trinties tarp abiejų regionų priežastis.

Kitaip nei kitoms Azijos ir Europos viršūnių susitikimo dalyvėms, Mianmarui būdavo leidžiama deleguoti tik savo užsienio reikalų ministrą.

Tačiau toje šalyje prasidėjus reformoms, dėl kurių buvo paleisti politiniai kaliniai, o Aung San Suu Kyi - išrinkta į parlamentą, Vakarų valstybės pradėjo švelninti sankcijas ir pradėjo palankiau vertinti Mianmaro prezidentą Theiną Seiną, kuris buvo įtrauktas į šių metų forumo svečių sąrašą.

Europos Sąjungos (ES) prezidentas Hermanas Van Rompuy taip pat išvyko į Laosą - neturtingą 6 mln. gyventojų turinčią šalį, kuri gali greitai tapti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nare, atverdama savo sparčiai augančią ekonomiką.

Europos diplomatinis reidas vertinamas kaip ženklas, jog kylančios Azijos ekonomikos įgyja didesnę svarbą Senajam žemynui, taip pat Europos pastangas sukurti atsvarą didesniam JAV įsitraukimui į šį regioną.

Azijos ir Europos viršūnių susitikimas, rengiamas kas antrus metus, suteikia galimybę stiprinti prekybos ryšius tarp abiejų regionų, kurie kartu sudaro apie pusę pasaulio bendrojo vidaus produkto.

Europos lyderiai taip pat gali siekti įtikinti Kinijos premjerą Wen Jiabao panaudoti dalį milžiniškų Pekino užsienio valiutos atsargų, vertinamų apie 3 trln. JAV dolerių, investuojant į ES finansinio gelbėjimo fondus.

Kai kurios forume dalyvaujančios Azijos šalys, įskaitant Filipinus, taip pat pageidauja iškelti klausimų dėl šio regiono valstybių ginčijamų jūrinių teritorijų, tačiau Kinija tam veikiausiai priešinsis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)