Apie tai perspėjama laiške, kurį Latvijos komercinių bankų asociacija (LKBA) nusiuntė Seimo pirmininkei Solvitei Aboltinei, buvusiam ministrui pirmininkui Valdžiui Dombrovskiui ir Seimo Liaudies ūkio komisijos vadovui Janiui Ozolinui.

Latvijos Seimas 2013 metų lapkritį pritarė įstatymo dėl nemokumo pataisų projektui, numatančiam, kad už kreditą užstatytam nekilnojamam turtui bus galima taikyti „paliktų raktų“ principą. Tai reiškia, kad priėmus siūlomas pataisas, užstatytą nekilnojamąjį turtą pardavęs kreditorius (pavyzdžiui, bankas) po aukciono praras teisę reikalauti iš kredito gavėjo likusios skolos dalies: gavėjo įsipareigojimai kreditoriui automatiškai dings. Be to, išnyks ne tik kredito gavėjo, bet ir jo laiduotojų įsipareigojimai.

Tokios pataisos gali pakeisti vieną pagrindinių hipotekinio kreditavimo Latvijoje principų. Šiuo metu dauguma hipotekinių sandorių ir normatyviniai aktai numato, kad jeigu susidarė tokia situacija, jog paskolos gavėjas negali grąžinti kredito, o bankas parduoda jo būstą aukcione, tai paskolos gavėjas vis tiek privalo išmokėti bankui skirtumą tarp jo skolos ir tos sumos, kuri buvo gauta pardavus užstatą aukcione.

Bankai nepritaria tokioms pataisoms ir tvirtina, kad tokiu atveju kreditai taps neprieinami daugumai Latvijos gyventojų.

„Siūlomos įstatymo dėl nemokumo pataisos sukels situaciją, kai bankai, suteikdami paskolą, jos sąlygas sies ne su paskolos gavėjo pajamų stabilumu, o su galimomis pasekmėmis, kurios lauktų, jei gavėjas būtų pripažintas nemokiu, ir bus priversti įtraukti šią riziką į paskolos suteikimo sąlygas“, - rašoma laiške.

Finansininkų teigimu, naujosios pataisos gali turėti neigiamų socialinių pasekmių. Pavyzdžiui, jos gali pakenkti jaunoms šeimoms, kurių galimybės įsigyti būstą bus smarkiai apribotos.  
„Tokios taisyklės Europos šalių fone pavers Latviją liūdna išimtimi – valstybe, kurioje stabilias pajamas ir nepriekaištingą kredito istoriją turinčiam žmogui bus labai sunku ar beveik neįmanoma gauti paskolą gyvenamajam būstui“, - pažymima laiške.  
Anksčiau finansų sektoriaus atstovai ne kartą perspėjo, kad priėmus šias pataisas, pirmiausia padidės pradinio įnašo hipotekiniam kreditui dydis. Manoma, kad pradinis įnašas gali išaugti iki 40-50 proc. perkamo būsto vertės.  
Nuogąstaujama, kad Latvija gali virsti „didžiąja nemokumo šalimi“, kuria gali pasinaudoti piktybiški kitų valstybių gyventojai, kad greitai išsivaduotų nuo savo kreditinių įsipareigojimų.
Įstatymo dėl nemokumo pataisų dar laukia trečiasis svarstymų etapas. Pataisų projektas jau sulaukė 111 skirtingų pasiūlymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)