Tiesa, nepaisant to, kad žmonėms ilgą laiką buvo siunčiami perspėjimai ir žinutės, atsirado tokių, kurie visai nesiskubino pateikti deklaracijų ar sumokėti mokesčių. Tokių žmonių gali laukti net išieškojimas.

Pinigus atgaus per 90 dienų

Laidoje pasiteiravus, kodėl kai kurie žmonės neskuba pasiimti jiems priklausančių pinigų, specialistė dar kartą priminė, kad patikslinę deklaracijas, žmonės tuos pinigus atgaus per 90 dienų, o ne anksčiau.

„Šioje situacijoje nesutikčiau, kadangi nuo pat oficialios deklaravimo pabaigos, po gegužės antros dienos Mokesčių inspekcija informavo daugiau nei 100 tūkst. žmonių ir daugiau kaip pusė jų patikslino deklaracijas. Dalis susigrąžino pinigus, tačiau 2,2 mln. eurų dėl to atsirado biudžete. Žmonės tikrai reaguoja į mūsų priminimus. Žmonės žino, kad, patikslinę deklaracijas, jie tuos pinigus atgaus per 90 dienų, o ne anksčiau“, – DELFI laidoje pabrėžė S.Aliukonytė-Šnirienė.

Stasė Aliukonytė - Šnirienė

Specialistė primena, kad susigrąžinti pinigus galima už praėjusius penkerius metus.

„Tie pinigai, kuriuos žmonės deklaravo, kuriuos sumokėjo į biudžetą, tiesiog kitais metais ir yra biudžete. Kitais metais jie yra ir naudojami. Pagal gyventojų pateiktas deklaracijas, jeigu atsiranda grąžintinos sumos, tai tais metais yra grąžinami pinigai iš šių metų biudžeto“, – patikslino informaciją VMI specialistė.

Skolininkų 70 tūkst.

Pasiteiravus, kiek dar yra skolininkų, S.Šnirienė tikino, kad daugiau nei 70 tūkst. žmonių dar nepateikė deklaracijų.

„Tokių žmonių yra daugiau nei 70 tūkst., kurie dar nepateikė deklaracijų, 100 tūkst. yra informuoti, 50 tūkst. jau deklaravo, tačiau dar 70 tūkst. eilėje“, – skaičius įvardijo specialistė.

Paklausus, kada bus imtasi priverstinio pajamų nurašymo, sakė, kad skaitiklis jau yra įjungtas.

„Žmonės yra informuojami, pirmiausia jie gauna Mokesčių inspekcijos žinutę apie tai, kad jie skolingi, siunčiami priminimai, o jeigu to nepadaro, žinoma, tada Mokesčių inspekcija turi daryti ir darys išieškojimą“, – DELFI sakė specialistė.

Stasė Aliukonytė - Šnirienė

Tiesa, yra tokių asmenų, kurie neturi nei turto, nei pajamų – tiksliau sugeba tai nuslėpti.

„Tokiu atveju žmogus gali patekti į didesnę rizikos zoną. Jo atveju jau būtų galima taikyti mokestinio patikrinimo procedūrą ir taikymą“, – tikina specialistė.

VMI pervedė per 100 mln. eurų GPM permokų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik 700 tūkst. gyventojų, kurie laiku ir teisingai užpildė pajamų deklaracijas, iki liepos 31 d. pervedė 109,4 mln. eurų Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokų.

VMI pažymi, kad deklaracijas pateikę, tačiau permokų iki liepos 31 d. nesulaukę gyventojai turėtų pasitikrinti, ar jiems nereikia patikslinti pateiktos deklaracijos. VMI duomenimis, deklaracijas turėtų patikslinti beveik 25 tūkst. gyventojų, kuriems sugrįžtų 5 mln. eurų GPM. Pažymėtina, kad permoką galima susigrąžinti už praėjusius penkerius metus.

„Daugiausiai permokų, net 85 proc., susidarė dėl per mažo pritaikyto neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD). GPM permoką gali susigrąžinti ir tie gyventojai, kurie mokėjo gyvybės draudimo ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto kreditą, įmokas už studijas. Kaip ir kasmet, grąžinant permoką atsižvelgiama, ar gyventojas nėra skolingas valstybei bei ar yra pateikęs, patikslinęs ankstesnių laikotarpių turto ir pajamų deklaracijas, kurias jam privaloma pateikti“, – pranešime cituojama VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Susigrąžinti GPM permoką už 2018 m. dar galėtų 190 tūkst. gyventojų, jei tik pateiktų GPM deklaraciją per elektroninę deklaravimo sistemą. VMI pastaraisiais metais gyventojus informuoja asmeniškai apie šią galimybę, kuria pasinaudoti galima už penkerius praėjusius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)