Buvo skelbiama, kad iš viso pajamų deklaracijas šiais metais pateikti privalo 822 tūkst. gyventojų, iš kurių 327 tūkst. praėjusiais metais vykdė individualią veiklą – su pažyma arba įsigijus verslo liudijimą.

Dar apie 96 tūkst. gyventojų šiemet kartu su pajamų deklaracijomis turi pateikti ir gyventojo (šeimos) turto deklaraciją dėl 2022 metais užimtų pareigų (politikai, valstybės tarnautojai ir kt.).

Bendrai deklaruoti pajamas privalo gyventojai, kurie pernai vykdė individualią veiklą; gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius (pvz.: palūkanos, už būsto nuomą ar užsienyje gautos pajamos); pasinaudojo per dideliu metiniu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (MNPD) ir dėl to susidarė mokėtina gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma bei kt.

Spaudos pranešime teigta, kad kasmet daliai pajamas deklaruojančių gyventojų permokėta pajamų mokesčio suma sugrįžta: dėl įmokų už gyvybės draudimą, išlaidų už studijas, kredito palūkanas ir kt., bei tais atvejais, jei buvo pritaikytas per mažas MNPD.

Pajamų mokesčio permokos visiems laiku ir teisingai pajamas deklaravusiems gyventojams bus grąžinamos iki liepos 31 d. – pernai VMI permokas grąžino apie 867 tūkst. gyventojų, o jiems grąžinta suma viršijo 252 mln. eurų.

Buvo pažymėta, jog, kaip ir kasmet, permokų grąžinimui sąrašai sudaromi atsitiktine tvarka, neatsižvelgiant į deklaracijos pateikimo datą.

Teigta, kad gyventojams, norintiems pasikonsultuoti mokesčių klausimais telefonu 1882 (8 5 2605 060) nebūtina laukti eilėje – užsisakius VMI skambutį per Mano VMI, konsultantas pats paskambins klientui nurodytu laiku.

Taip pat aiškinta, kad Mano VMI identifikavimo telefonu paslaugą pasirinkę gyventojai konsultacijų telefonu sulaukia greičiau, nes sistema automatiškai perkelia skambutį į eilės priekį.

VMI primena, jog neturint galimybės pajamas deklaruoti savarankiškai per EDS, nebūtina vykti į VMI aptarnavimo padalinį, nes ši paslauga yra teikiama ir telefonu 8 5 2191 777.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)