Valdžios institucijoms nuolat primenant apie nemažą nedarbo lygį, verslininkai tikina – darbo vietų esama pakankamai, tačiau trūksta norinčių dirbti. Juk išaugo nauja visuomenės išlaikytinių, pašalpomis išlepintų veltėdžių karta, neturinti nei socialinių įgūdžių, nei supratimo, jog pinigai ne gaunami, bet uždirbami.

O kokia situacija šiuo metu Kėdainių rajone, kur ūkininkai jau pradėjo didžiuosius pavasario darbus?

Didžiausia paklausa – statybų sektoriuje

„Pavasariui įsibėgėjus itin paklausūs tampa statybos, žemės ūkio sektoriai. Taip pat kiekvienais metais pavasarį rajono ūkininkai ieško darbuotojų akmenims rinkti, daržoves sodinti ir auginti.
Pastebėta, kad orams šylant daugiau registruojama laisvų darbo vietų ir statybiniame sektoriuje – reikalingi pastatų apšiltintojai, pastatų surenkamųjų konstrukcijų montuotojai, plataus profilio statybininkai, apdailininkai, mūrininkai, tinkuotojai, stogdengiai, grindinio klojėjai“, – akcentuoja Kauno teritorinės darbo biržos Kėdainių skyriaus vedėja Irena Petraitienė.

Įdarbina pakartotinai

Sezoninius darbus dažnai renkasi tie patys žmonės, kurie dirbo ankstesniais metais ir jiems šis užsiėmimas patiko. Vieni darbdaviai apie sezoniniams darbams reikalingus darbuotojus praneša iš anksto, kitiems jų reikia skubiai.

„Pasitaiko nemažai atvejų, kai darbdaviai pakartotinai kiekvieno naujo sezono metu įdarbina anksčiau pas juos dirbusius asmenis, kurie gerai užsirekomendavo. Svarbiausia, kad žmogus būtų atsakingas ir norintis dirbti.

Darbo ieškantys asmenys dirba darbus, kurie trunka tam tikru laikotarpiu – sezonu. Dirbantieji sezoninius darbus – socialiai apdrausti, gauna atlyginimą, įgyja darbo patirties ir įgūdžių“, – sakė I. Petraitienė.

Dirba net iki 100 žmonių

Kasmet įsisiūbavus derliaus sodinimo sezonui ūkininkaujantiems prireikia daugiau darbo rankų, todėl prasideda darbininkų paieška, kurių rasti nėra lengva, nes užuot lenkę nugarą tėviškės laukuose, bedarbiai važiuoja dirbti užsienio ūkininkams.

Labiausiai darbo jėga ūkyje reikalinga prieš prasidedant sezonui – pavasarį. V. Girdzijauskas
Galbūt pagalbininkų trūkumu nesiskundžia tik tie ūkininkai, kurie netaupo jų darbo užmokesčio sąskaita? Tai kaip gi su šia situacija susitvarko Kėdainiuose ūkininkaujantys kraštiečiai – ar darbo jėgos nepasigenda?

Vidmantas Girdzijauskas

Lančiūnavoje ūkininkaujančio Vidmanto Girdzijausko ūkyje žmonės darbuojasi ištisus metus.
„Darbo sezoniškumas parodo, kada trūksta darbo rankų. Labiausiai darbo jėga ūkyje reikalinga prieš prasidedant sezonui – pavasarį, kai pradedama sodinti ir derliaus nuėmimo metu. Tokiu metu laukuose dirba net iki šimto žmonių.

Žiemą darbo mažiau. Pagrindinius darbus sandėlyje atlieka šešiasdešimt žmonių – tai, galima sakyti, pastovus darbuotojų skaičius ūkyje.

Darbams ūkyje samdomi kvalifikuoti, turintys konkrečią specialybę darbuotojai – jie valdo techniką, traktorius, autokrautuvus, veža užaugintą produkciją. Tačiau reikalingi ir darbuotojai dirbti laukuose ar sandėliuose – šiems pagalbiniams asmenims kvalifikacija nebūtina, svarbiausia – noras dirbti“, – akcentuoja ūkininkas.

Tenka pakonkuruoti

„Džiaugiuosi, kad žmonės noriai ateina padėti, o padirbėję sezoną galbūt norėtų ir toliau pasilikti ūkyje, bet negaliu tiek įdarbinti nuolatiniam darbui. Turimų pastovių darbininkų kuo puikiausiai užtenka, reikalinga būna tik pagalbinė jėga derliaus sodinimo ir nuėmimo metu.

Kėdainių rajone daug ūkininkų, todėl dėl darbuotojų kartais tenka ir pakonkuruoti.

Ūkyje dirba didelis kolektyvas, kurį suvaldyti tikrai nėra lengva, todėl pasitaiko visko – vienus už gerą darbą reikia pagirti, kitus už prasčiau atliktas užduotis pabarti, tokia jau neišvengiama situacija, bet bendrai susirinkusių žmonių darbu nesiskundžiu.

Glaudžiai bendradarbiaujame su Darbo birža, tad žmonių laikiniems darbams ieškome su jų pagalba. Kėdainių rajone daug ūkininkų, todėl dėl darbuotojų kartais tenka ir pakonkuruoti“, – tikina V. Girdzijauskas.

Tenka kviesti pažįstamus

Kėdainių rajone ūkininkaujantis Povilas Dambrauskas savo ūkyje augina bulves, kviečius, pupas, tačiau pabrėžia, kad darbuotojų laikiniems darbams ieško tik darbui prie bulvių.

„Turime apie 10 pastovių darbuotojų, prie kurių esu pripratęs, jiems nebereikia aiškinti, kuri bulvė gera, o kuri – supuvusi, kaip su daržovėmis derėtų elgtis.

Darbuotojų kol kas užtenka, tačiau prasidėjus didiesiems sezoninio ūkio darbams – derliaus sodinimui, jo nuėmimui, susiduriame su darbo jėgos trūkumo problema, tenka ją plėsti – tą dažniausiai darome patys, pasikviesdami dirbti jau pas mus dirbančių žmonių pažįstamus ar kitus norinčius dirbti kraštiečius.

Pasitaiko, kai darbuotojų rasti tiesiog nepavyksta. Jei artėjant darbų sezonui pasikviesti tiek patirties turinčių pagalbininkų, kiek tuo metu reikia, neišeina, tokiu atveju kreipiamės ir prašome Darbo biržos pagalbos.

Šiuo metu darbo rankų ūkyje užtenka, žiūrėsime, kaip situacija klostysis toliau, bet manau, iki pat rudens darbo jėgos pakaks, tad kol kas papildomos pagalbos neieškosime“, – akcentuoja P. Dambrauskas.

Ieško patikimų ir atsakingų

Kėdainiuose augalininkystės ūkį turinčio Rimanto Žebarausko laukuose auga ir cukriniai runkeliai, ir žieminiai, ir vasariniai kviečiai, ir rapsai, todėl darbo jėga tikrai reikalinga.

Ūkininkas džiaugiasi, kad kasmet per patį darbymetį pas juos susirenka norinčiųjų padirbėti – tad sezoniniams darbams pagalbos ilgai ieškotis netenka.

„Sezoną jau pradėjome. Šiuo metu tręšiama dirva, sodinamos ankstyvosios bulvės ir galiu pasidžiaugti, kad kol kas besidarbuojantys trys kvalifikuoti traktorininkai susitvarko ir su kitais pagalbiniais darbais, todėl darbo jėgos netrūksta“, – informuoja R. Žebarauskas.

Ūkininko teigimu, nors papildomų rankų ūkio darbai kol kas nereikalauja, vis dėlto jei to prireiks, kadangi šįmet bulviasodis ankstyvas, reikalingų darbuotojų ieškos.

„Tą stengiamės daryti patys – tai geriausias būdas susirasti tikrai patikimus ir atsakingus darbuotojus“, – tikina R. Žebarauskas.

Gudžiūnų seniūnijos Vikaičių kaime nedideliame plote ūkininkaujantis Rimgaudas Rimošaitis, auginantis daržoves, avietes, grūdines kultūras, patikino, kad samdomų darbuotojų darbams kol kas nereikia.

„Sodinamo ploto daug neturiu, todėl pagalbinės darbo jėgos nereikia – su viskuo kol kas susitvarkau pats“, – kalba R. Rimošaitis.

Belieka konstatuoti – mūsų krašto ūkininkams darbininkų laikiniems darbams tikrai netrūksta. O staiga atsiradus poreikiui jų ilgai ieškoti nereikia – Kėdainių rajono gyventojai sezoninių darbų dirbti nevengia. Šie darbai ne vienam būna patrauklūs dėl jų trumpalaikiškumo.

Mūsų rajone atsiranda nemažai žmonių, kurie stengiasi ir nori papildomai užsidirbti, nes juk renkantis laikinąjį darbą galima jį susiderinti su turimu kitu darbu ar mokslais.