Viešos išvados – robotų naudai

Visai neseniai kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas, vienas turtingiausių ir įtakingiausių pasaulio asmenų Billas Gatesas Amerikos verslumo institute Vašingtone pateikė ataskaitą, kurioje perspėjo, jog žmogiškųjų išteklių keitimas programine įranga ilgainiui tik stiprės, o vyriausybei ir stambioms kompanijoms pasiūlė ateičiai ruoštis jau dabar.

The Economist“ dar šių metų pradžioje publikavo straipsnį su paskelbtu Oksfordo universiteto profesorių C. B Frey ir M. A. Osborne tyrimu apie atskirų profesijų „atsparumą“ vykstančiam kompiuterizacijos procesui. Jų išvados taip pat neguodžia – autoriai mano, kad 47 proc. profesijų kategorijų, egzistuojančių JAV, bus automatizuotos jau per ateinančius du dešimtmečius.
Tyrimo duomenys leidžia pranašauti liūdną apskaitininkų, nekilnojamojo turto agentų, komercinių skrydžių pilotų, telemarketingo specialistų ir daugelio kitų profesijų galą. Tai patvirtina ir futurologų prognozės. Ar tiems, kurių pakeisti jau tuoj ateis mašinos, jau pats laikas ruoštis masiniam nedarbui?

Ateities sėkmė – ne greityje ir ne kiekyje

„Priešingai! Šie pasikeitimai kalba apie galimybes, kuriomis pasinaudoti ir išlikti vertinamu darbo rinkoje galės kiekvienas, kuris taps... nepakeičiamu,“ – sako jau netrukus Lietuvoje viešėsiantis Sethas Godinas, vienas iškiliausių internetinio amžiaus verslo mąstytojų ir skaitomiausio tinklaraščio apie marketingą autorius. Jis skaitys pranešimą spalio 23-25 dienomis Vilniuje vykstančioje verslo ir lyderystės konferencijoje „Forum One“.

Apie nepakeičiamuosius – žmones, kurių nenurungs protingiausia ir greičiausia programinė įranga – S. Godinas prabilo jau prieš keletą metų. Tai jis tvirtina ir iki šiol, o savo auditorijai visame pasaulyje pasakoja, kaip tokiu tapti. Jo siūloma nepakeičiamumo strategija, visų pirma, atsiriboja nuo žmogaus ir mechanizmo rungtyniavimo. Žmogus negali konkuruoti su kompiuteriu nei greičio, nei kiekybės atžvilgiu.

„Jei esi toks žmogus, kuriam reikia viską kontroliuoti, vienintelis socialiai priimtinas būdas – tapti darboholiku. Jūsų viršininkas laikys jus šauniu, ko gero, netgi paaukštins pareigose. Savo darbą atliksite geriau, todėl ilguoju laikotarpiu rasis vis daugiau norinčių bendradarbiauti, kol krūvis virs neįmanomu“, – aiškina S. Godinas.

Būti nepakeičiamu – tai būti... menininku

Krūvį ir pasikartojančias užduotis palikime programinei įrangai. Kaip akcentuoja S. Godinas, žmogus turi savybių, kurių neįmanoma įrašyti į jokį algoritmą, – fantaziją, gebėjimą improvizuoti, intuiciją, emocijas. Be to, laisva valia, leidžianti pasakyti klientui „ne“. Visa tai sudaro sąlygas kūrybiškumui, alternatyvų ieškojimui bei darbui kaip menui.

Savo knygoje „Linchpin: Are You Indispensable“ S. Godinas išplėtė ir menininko sampratą. Juo gali būti kiekvienas, turintis savitą požiūrį net į rutininį darbą biure ir taip iš lengvai pakeičiamo sraigtelio virsdamas „linchpin’u“ – sistemos dalimi, be kurios apsieiti neįmanoma. Tokie darbuotojai moka veikti ir tada, kai po ranka neturi taisyklių sąvado, nes nustatytą tvarką suvokia kaip gaires, o ne vienintelį veikimo būdą. Jie į savo darbą įdeda dalelę savęs ir jaučia didesnę atsakomybę už dirbamą darbą nei parašyta darbinėse instrukcijose.

Tiesa, tikslaus recepto, kaip tapti vertinamu savo srities menininku, S. Godin nei savo knygose nei paskaitose atskleisti nežada – anot jo, menas (plačiąja prasme) yra kaip „navigavimas be žemėlapio“, ir būtent aiškių orientyrų nebuvimas šį procesą daro tokiu vertingu.

Retas svečias Europoje S. Godinas daugiau įžvalgų apie nepakeičiamuosius žada pateikti jau spalio pabaigoje Vilniuje vyksiančioje antrojoje verslo ir lyderystės konferencijoje „Forum One“. Faktai liudija, kad S. Godino prognozės pildosi, o jis pats turi prietaisą, leidžiantį nuspėti artėjančius marketingo pasaulio žemės drebėjimus. Dar 2001 m. jis iškėlė idėją apie naują aplinką, kurioje prekes ir paslaugas vieni kitiems siūlys patys vartotojai. Neilgai trukus atsirado tokios vietos kaip Myspace, Facebook ir Twitter. Todėl jo konsultacijas vertina korporacijų „eBay“, „Google“, „Microsoft“, „Disney“ vadovai, o visas pasaulis akylai seka kiekvieną įrašą jo tinklarašytyje.

„Forum One“ yra didžiausia verslo ir lyderystės konferencija Vidurio Europoje, kuri vyks spalio 23-25 d. VilniausSiemens arenoje“ ir „Litexpo” rūmuose. Trijų dienų diskusijos priešakyje – skaitmeninio amžiaus verslo vizionierius Sethas Godinas, finansų Mocartu vadinamas Bodo Schaferis, „Žydrųjų vandenų strategijos" bendraautorius Gaboras Burtas, „Harley-Davidson“ legendos kūrėjas Kenas Schmidtas, Arkties tyrinėtojas Ben Saunders, „Idėjų knygos“ autorius Fredrik Haren bei daugybė kitų savo srityje geriausiais laikomų profesionalų. „Forum One“ konferenciją pristato jauno ir augančio verslo bankas DNB.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)