„2021–2027 m. laikotarpio ES biudžetas buvo parengtas reaguojant į pandemijos sukeltus iššūkius ir poreikį skatinti Europos ekonomikos atsigavimą. Šiandien susiduriame su kitais iššūkiais, susijusiais visų pirma su brutaliu rusijos karu prieš Ukrainą ir to padariniais. Todėl palaikome siekį peržiūrėti ES daugiametę finansinę programą. Lietuvos prioritetai šiame procese – daugiau lėšų karinio mobilumo infrastruktūros projektams, kas ypač svarbu dabartiniame geopolitiniame kontekste, taip pat tolesnės paramos Ukrainai mobilizavimas ES lygiu, papildomas finansavimas karo pabėgėlius priimančioms valstybėms“, – pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė.

Sutarimas dėl ES 2021–2027 m. daugiametės finansinės programos buvo pasiektas 2020 m. gruodžio mėn., jos apimtis – 1,2 trilijono eurų. Numatoma, kad pasiūlymą dėl šios programos peržiūros Europos Komisija pateiks š. m. birželio mėnesio viduryje, o susitarimą tikimasi pasiekti iki šių metų pabaigos.

Susitikimo metu taip pat aptartas 2024 m. ES biudžeto, kurio projektą Europos Komisija planuoja pateikti š. m. gegužės mėnesio pabaigoje, rengimas bei apsikeista nuomonėmis dėl Europos Komisijos pasiūlymų dėl naujų ES nuosavų išteklių, siekiant, kad ateityje ES biudžetas mažiau priklausytų nuo tiesioginių šalių narių įmokų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją