Pasak jos, taip yra dėl to, kad Trišalėje taryboje buvo rastas sprendimas susiejęs MMA ir neapmokestinamų pajamų dydžio (NPD) augimą, o NPD yra nustatomas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projekte, kuris susijęs su mokesčių reforma.

„Trišalėje taryboje buvo svarstoma minimali mėnesinė alga ir jos sprendimas buvo susietas su nepamokestinamo pajamų dydžio sprendiniu. Buvo sutarta tiek iš darbdavių, tiek iš darbuotojų pusės, kad MMA galėtų augti 10 proc. su sąlyga, kad NPD auga 20 proc. Bet NPD nustatomas gyventojų pajamų mokesčio įstatymo projekte, kuris yra susijęs su mokesčių reformos paketu“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė G. Skaistė.

„Tai tol, kol nebus rastas visiškas sutarimas dėl mokesčių pakeitimų paketo, tikėtina, kad MMA sprendinys taip pat lauks bendro sutarimo. Kai jis bus rastas, tokiu atveju keliaus į Vyriausybės posėdį“, – pažymėjo ji.

Grinieji pinigai

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Vyriausybės pasitarime socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė suteikė informaciją dėl MMA dydžio 2024-ais metais. Siūloma, kad MMA augtų 10 proc. ir siektų 924 eurus „ant popieriaus“, artimiausiu metu dėl to turėtų sutarti Vyriausybė.

Tokiam siūlymui anksčiau pritarė Trišalė taryba. Kartu taryba pasiūlė NPD didinti 20 proc., tokiu atveju jis nuo 2024 m. būtų 751 euras. Tačiau įstatymiškai dėl NPD galės spręsti parlamentas bei tą daryti rudenį, vykstant svarstymams dėl 2024 m. biudžeto.

Taip pat Finansų ministerija jau pristatė pakoreguotą mokesčių reformos projektą, kuriame vienu iš esminių tikslų numatomas NPD ir MMA suvienodinimas iki 2028-ųjų metų. Tais metais numatoma, kad NPD ir MMA galėtų siekti beveik 1200 eurų.

Skaičiuojama, kad kitais metais sprendimas kainuotų apie 200 mln. eurų, o iki 2028 m. jo našta valstybės biudžetui pasiektų 573 mln. eurų.

Nuo 2023 m. pradžios MMA augo iki 840 eurų, t. y. 15 proc. nuo buvusių 730 eurų, minimalusis valandinis atlygis didinamas iki 5,14 euro vietoje praeitais metais nustatyto 4,47 euro. Minimalus valandinis atlygis didėjo 0,67 euro, arba taip pat apie 15 proc. NPD nuo 2023 m. sausio 1 d. Lietuvoje – 625 eurai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)