G. Skaistė tvirtino, kad Šveicarijos įsitraukimas į viso kontinento gerovę yra labai svarbus, o pasirašoma sutartis yra jau trečias kartas, kuomet įtvirtinamas Lietuvos ir Šveicarijos įsipareigojimas per dvišalį bendradarbiavimą mažinti socialinius ir ekonominius skirtumus.

„Iki šiol buvo investuojama į nėščiųjų, gimdyvių, naujagimių ir vaikų sveikatos paslaugas, pilietinės visuomenės stiprinimą, aplinkosaugą, infrastruktūrą ir energetiką. Šį kartą, per ateinančius septynerius metus, remiantis ankstesne Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo patirtimi (...), toliau tęsiame dvišalį bendradarbiavimą pirmiausia sveikatos srityje. (...) Taip pat ir toliau stiprinsime pilietinę visuomenę“, – konferencijos metu teigė G. Skaistė.

Tuo tarpu ambasadorius M. Michelet akcentavo, kad Šveicarijos klestėjimas priklauso nuo Europos kaimynų, tad yra reikalingos investicijos iš Berno pusės į saugumą bei kitas sritis.

„Nors ir ne ES narė, Šveicarija įsitikinusi, kad šiame žemyne negalima būti saugiems visiškai vieniems, ir klestėti visiškai vieniems. Solidarumas ypač svarbus, kaip patiriame dabartines krizes, iššūkius, kai matome neteisėtą Rusijos agresiją prieš Ukrainą“, – sakė M. Michelet.

„Ryšiai tarp mūsų šalių labai seni. Šiandien pasirašyta sutartis yra labai svarbus etapas ir galime pasimokyti vieni iš kitų“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad pagal bendradarbiavimo pagrindų susitarimą dėl Šveicarijos finansinio įnašo Lietuvai, bendru finansavimu bus skiriama beveik 53 mln. eurų viešųjų investicijų įgyvendinimui.

Naujojo finansavimo laikotarpiu bus išlaikomas investicijų tęstinumas, nukreiptas į akušerijos ir kūdikių sveikatos priežiūros paslaugų tobulinimą bei plataus spektro vaiko raidos paslaugų diegimą. Taip pat bus vykdoma pameistrystės sistemos plėtra ir migrantų integracija profesinio mokymo priemonėmis. Investicijų sulauks ir pilietinio įsitraukimo bei savanorystės stiprinimo iniciatyvos.

Jos bus pradėtos finansuoti 2024 m., kai bus parengtos bendradarbiavimo programos. Į šių programų rengimo procesą bus kviečiama įsitraukti visuomenė, socialiniai ir ekonominiai partneriai bei kitos suinteresuotos grupės. Programas reikės įgyvendinti iki 2029 m. gruodžio mėn. pabaigos.

Tai jau ne pirmos Šveicarijos investicijos Lietuvoje. Iki šiol Šveicarija Lietuvai buvo investavusi apie 66 mln. eurų, kurios panaudotos ligoninių infrastruktūrai, aplinkosaugai ir energijos efektyvumo didinimui, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūrai, nevyriausybinių, bendruomenių organizacijų iniciatyvoms, moksliniams tyrimams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją