Pasak jos, EK numatytas didesnis kaip 2 mlrd. eurų finansavimas suteikia unikalią galimybę paspartinti Lietuvos struktūrinę transformaciją, teigiama Finansų ministerijos pranešime.

„Intensyviai dirbame rengdami nacionalinį Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės planą derindami jį su Vyriausybės prisiimtais ambicingais įsipareigojimais. Ši priemonė suteiks papildomą paspirtį būtinoms reformoms ir investicijoms švietimo, skaitmenizacijos, inovacijų ir kitose Lietuvai svarbiose srityse, tokiose kaip žalioji pertvarka, sveikata, ar viešasis valdymas“, – pranešime cituojama G. Skaistė.

Ji pažymėjo, jog bendradarbiaudama su ekspertais, socialiniais ir ekonominiais partneriais, Vyriausybė koncentravosi į ekonominio atsparumo didinimą bei perėjimą prie aukštesnės pridėtinės vertės kūrimo.

„Rengdami nacionalinį planą nebandome pasinaudoti senais stalčiuose nugulusiais projektais, o bendradarbiaudami su ekspertais, socialiniais ir ekonominiais partneriais, koncentruojamės į ekonominio atsparumo didinimą bei perėjimą prie aukštesnės pridėtinės vertės kūrimo vidutiniu laikotarpiu. Šiuo metu dėliojami galutiniai integruoto plano akcentai ir jis bus paskelbtas viešai visuomenei susipažinti artimiausiu metu“, – tvirtino ministrė.

G. Skaistė taip pat pažymėjo, jog viso plano rengimo metu Lietuva palaiko glaudžius ryšius su EK, vyksta intensyvios konsultacijos, siekiant užtikrinti, kad planuojamos investicijos būtų tinkamos finansuoti iš šio šaltinio.

Lietuva nacionalinį Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės planą oficialiai EK turi pateikti iki balandžio 30 dienos.

Europos Komisija (EK), reaguodama į COVID-19 sukeltas ekonomines ir socialines pasekmes, 2020-ųjų gegužę pristatė Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF), kuri suteikia galimybę ne tik padėti ekonomikai atsigauti po pandemijos, bet ir paspartinti šalių narių ūkių struktūrinę transformaciją.

Rengdama nacionalinį planą, Lietuva yra išskyrusi septynias komponentų kategorijas, kurioms numatoma naudoti RRF lėšas: žalioji pertvarka; skaitmeninė transformacija; sveikata; socialiniai reikalai; mokslas ir inovacijos; švietimas; viešieji finansai.

Žalioji pertvarka ir skaitmeninė transformacija yra visos ES prioritetai, kuriems kiekviena šalis narė turi skirti mažiausiai, atitinkamai 37 ir 20 proc. RRF lėšų. Kiti nacionalinio plano projekte išskirti prioritetai yra susiję su Europos Tarybos rekomendacijų Lietuvai įgyvendinimu.

Pagal RRF Lietuvai yra numatyta 2,225 mlrd. eurų dotacijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)