„Buvo tiek Lietuvos banko, tiek OECD pasiūlymas, kad visgi tos lengvatos yra neprasmingos, jog jų pratęsti nereikėtų. Matysime biudžeto galimybes, įvertinam situaciją, kurią turi šiandien turizmo sektorius, nes jis turbūt yra veikiamas ne tik pandemijos, kaip su maitinimo sektoriumi, bet taip pat matome ir tai, kad turistų tam tikri srautai yra nukentėję turbūt ir dėl geopolitinės įtampos, kurią turime regione. Tai sakyčiau, kad dėl viešbučių spręsime atskirai, matydami bendrą biudžeto projektą ir kitas priemones, kurios yra taikomos šioje konkrečioje situacijoje”, – pirmadienį Delfi televizijai teigė G. Skaistė.

Tuo tarpu dėl galimos maitinimo įstaigų PVM lengvatos pratęsimo, finansų ministrė tikino, kad Finansų ministerija išsakys poziciją tada, jeigu atsiras atitinkamas įstatymo projektas Seime. Anot jos, šiuo metu tokio projekto nėra.

„Įstatymas yra priimtas, jis yra galiojantis. Lengvata galioja iki metų pabaigos, ji buvo priimta su mintimi, kad būtų padėta maitinimo sektoriui, kuris buvo uždarytas per COVID–19 pandemiją. Šiuo metu pandemija yra pasibaigusi, verslas dirba ir lengvata galioja iki metų pabaigos”, – sakė politikė.

„Seimas turi visas galimybes balsuoti ir pasiūlyti savo sprendimus. Man reikia subalansuoti biudžetą”, – pridūrė ji.

Vyriausybės narė aiškino, kad verslas šiuo metu turėtų skaičiuotis savo galimybes pagal tokią situaciją, kokia yra dabar.

„Jeigu yra įstatymai priimti, jie yra galiojantys, turbūt reikia vadovautis ta situacija, kuri yra įstatymiškai reglamentuota, jeigu bus kažkokių papildomų galimybių biudžete, jos bus pasiūlytos, bet tai bus tik į gera”, – aiškino ministrė.

ELTA primena, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas išsakė kritiką Finansų ministerijai, kuri, anot parlamentaro, iki šiol nėra pateikusi savo pozicijos dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo, kuris turėtų būti taikomas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėms nuo kitų metų. Taip, anot jo, įmonės tiesiog paliekamos nežinioje.

Neterminuotą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą apgyvendinimo paslaugoms siūlančias pataisas dar liepos pabaigoje įregistravo būtent M. Majauskas ir Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius. Vis tik, BFK pirmininko teigimu, dėl šio pasiūlymo Finansų ministerija iki šiol neišsakė pozicijos.

Seimo BFK pirmininkas akcentuoja, jog apgyvendinimo paslaugų sektorius vis dar neatsigavo po pandemijos laikotarpio iššūkių, todėl šiam sektoriui tikslinga ir toliau taikyti PVM lengvatą. Pasak M. Majausko, daugelis Europos Sąjungos (ES) šalių sumažintą PVM tarifą taiko neterminuotai, o Lietuvoje, kiekvienais metais, suėjus lengvatos terminui, diskusijos dėl jos pratęsimo prasideda vis iš naujo.

Savo ruožtu Lietuvos banko Ekonomikos departamento vyriausiasis ekonomistas Vaidotas Tuzikas posėdyje teigė, kad pirminis PVM lengvatos viešbučiams ir restoranams tikslas – padėti sektoriaus verslui atlaikyti pandemiją ir po jos atsigauti – įgyvendintas, esą užimtųjų skaičius atsistatė, o darbo užmokestis bei įmonių pardavimo pajamos gerokai išaugo.

Vis dėlto, jis pripažino, kad maitinimo ir apgyvendinimo įstaigos, kaip ir visas verslas patiria išaugusius kaštus už suvartojamą energiją.

V. Tuzikas akcentuoja, kad jei restoranams būtų grąžinamas 21 proc. PVM tarifas, į valstybės biudžetą nebūtų surenkama ypatingai daug lėšų, o įmonių padėtis tik dar labiau prastėtų.

Tokios pačios pozicijos, anot V. Tuziko, Lietuvos bankas laikosi ir dėl apgyvendinimo sektoriaus. Jo teigimu, jo situacija šiek tiek prastesnė nei maitinimo, užimtųjų skaičius dar nepasiekęs priešpandeminio lygio.

Birželio pradžioje Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovybei susitikus su maitinimo įstaigų, sporto klubų, kino teatrų ir renginių atstovais, viceministras Vincas Jurgutis sakė, kad bus siūloma ir kitiems metams pratęsti 9 proc. lengvatinio PVM tarifo taikymą šiems sektoriams. Apgyvendinimo paslaugų sektoriui ministerija 9 proc. PVM tarifą siūlo palikti nuolatos.