Kaip rašoma pranešime spaudai, įmonė fiksuoja ir didesnius vagysčių, bandymų įsibrauti ir plėšimų skaičius atokesniuose šalies miesteliuose. Ypač nuo vagysčių kenčia ūkininkai bei nedidelių maisto parduotuvių savininkai.

Karantino metu išaugo sulaikomų asmenų skaičius prekybos centruose. Teigiama, kad vagys veikia grupuotėmis.

Paskelbto karantino laikotarpiu, t. y. nuo kovo 16 dienos „GRIFS AG“ apsaugos departamento darbuotojai skaičiuoja, kad sulaikomų vagių skaičius išaugo maždaug 3 kartus.

„Jeigu iki kovo vidurio, vidutiniškai per savaitę sulaikydavome 45 vagystes parduotuvėje įvykdžiusius asmenis, tai dabar šis skaičius padidėjo iki vidutiniškai 135 per savaitę sulaikomų asmenų“, – sako „GRIFS AG“ apsaugos departamento vadovas Žydrūnas Bukauskas.

Sumažėjusios prekybos vietos, kuriose įprastai lankosi vagys gali būti viena pagrindinių šių nusikaltimų padažnėjimo priežastis. Karantino metu, kol buvo uždarytos nebūtinųjų reikmių (statybinių medžiagų, aprangos bei avalynės, kosmetikos, buitinės technikos ir kt.) parduotuvės, vagystes vykdantys asmenys anaiptol nenurimo, o susikoncentravo karantino metu veikiančiose didžiosiose ir mažesnėse būtinųjų prekių parduotuvėse.

„Stipriai išaugo ne tik mūsų sulaikomų vagių skaičius, bet pavogtų prekių vertė. Skaičiuojame, kad ši vertė išaugo beveik 7 kartus. Dabartiniu karantino laikotarpiu bandoma išsinešti prekių per savaitę už vidutiniškai 4990 eurų. Iki tol ši riba siekė vidutiniškai 720 eurų“, – teigia Ž. Bukauskas.

„GRIFS AG“ apsaugos departamento vadovas pastebi, kad pavagiamų prekių vertės dydžio augimui įtakos turi šiuo metu suaktyvėjusios vagystės, vykdomos grupuotėmis.

„Tokios vagių grupės yra itin organizuotos – iš anksto pasiskirsčiusios vaidmenimis, vienų užduotis yra stebėti apsaugos darbuotojus, kitų – nukreipti apsaugos dėmesį, sukeliant konfliktą, užkalbinant, imituojant priepuolį ar pan., trečių – savintis prekes, ketvirtų – perimti prekes ir nepastebėtiems pasišalinti iš prekybos salių“, – pasakojo Ž. Bukauskas.

Dar vienas paradoksalus iššūkis, su kuriuo susiduria apsaugos darbuotojai – apsauginės kaukės, kurias viešose vietose be išimties privalo dėvėti visi gyventojai. Dėl jų identifikuoti galimus vagystę įvykdžiusius ir pasišalinusius asmenis tampa labai sudėtinga. Tuo vagių grupuotės ypač naudojasi – užsideda kaukę, gobtuvą, kartais akinius – maksimaliai maskuoja asmenį leidžiančias identifikuoti fizines savybes.

Reaguodami į augančius nusikaltimų rodiklius, prekybos centrų atstovai atitinkamai, stiprina apsaugos pajėgas, šiuo laikotarpiu parduotuvėse, kur yra toks poreikis, papildomai pasitelkiamos ir specialiosios mobiliosios apsaugos grupės, kurių paskirtis yra padėti parduotuvėse dirbantiems apsaugos darbuotojams akyliau stebėti prekybos sales, operatyviai sureaguoti į neramumus parduotuvėje.

Vagys taip pat nusitaikė ir į atokias parduotuves bei ūkininkus

„GRIFS AG“ apsaugos departamento vadovas teigia, kad vagystės suintensyvėjo ir šalies miesteliuose, kur veikia nedidelės maisto parduotuvės. Čia dažnesni ir plėšimai, vykdomi parduotuvės darbo metu.

Vagys taip pat nusitaikė ir į ūkininkus – vagia smulkią ūkio techniką, įrankius, plėšia traktorių įrangą bei kurą.

„Vertiname, kad taip veikia vagių gaujos, kurios važinėja po vieną ar kelis gretimus rajonus ir vykdo nusikaltimus neapsaugotuose objektuose, neturinčiuose apsaugos sistemos, pavojaus mygtuko ar vaizdo kameros“, – patirtimi dalijosi Ž. Bukauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)