Tačiau politikai sutinka, kad investuotojams tai būtų geras ženklas. Vis dėlto kai kurie valdantieji politikai su tokiom lubom nesutinka ir siūlo gaunančius didesnes pajamas apmokestinti didesniu „Sodros“ įmokos tarifu.

„Darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys sako, kad „Sodros“ lubų nustatymas tėra simbolinis aktas.

Kęstutis Daukšys

„Čia daugiau yra simbolinis aktas negu realus kažkoks sumažinimas (mokesčių darbdaviams - BNS) nuo įvestų lubų, teisingiausia būtų, ką siūlo Masiulis (liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis - BNS) - nustatyti lubas ties, pavyzdžiui, 5 vidutiniais darbo užmokesčiais - turėti tas pačias lubas - kiek įmoki, tiek ir išmoki“, - BNS teigė K. Daukšys.

Jis pripažįsta, kad tokios lubos būtų labai aukštos ir jomis galės pasinaudoti labai mažai žmonų - apie 3 tūkst.

„Nesvarbu - mažai ar nemažai. Bet investuotojams tai bus signalas, kad yra lubos, kad nėra taip, kad lubų nėra“, - teigė jis.

Pasak K.Daukšio, politinis susitarimas bus pateiktas frakcijai ir ji spręs, kokios pozicijos bus laikomasi per balsavimą Seime: „Nebus taip paprastai, kad nusprendėme, ir frakcijos neturės jokio balso, ne, frakcija irgi svarstys“.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis sakė, kad „Sodros“ lubos nuo 10 VDU būtų neefektyvios, siekiant kurti daugiau gerai apmokamų darbo vietų.

„Kad ši priemonė veiktų efektyviai, lubas reikėtų taikyti nuo 5 VDU, bet šiandien supratau, kad politinės valios taip elgtis nėra“, - BNS teigė E.Masiulis.

„Visgi tai geriau negu nieko, todėl palaikome tą lubų įvedimą nuo 10 VDU“, - pridūrė jis.

Seimo narys piktinosi Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto sprendimu prieš „Sodros“ lubas, nors tarp frakcijų vadovų susitarta jas taikyti: „Klausimas, ar partijų lyderiai čia veidmainiauja, ar jie tiesiog nesugeba užtikrinti vieningos pozicijos, balsuojant dėl tokio svarbaus įstatymo“.

„Tvarkiečių“ frakcijos vadovas Petras Gražulis, kuris nedalyvavo pasitarime Vyriausybėje dėl „Sodros“ lubų, teigė, kad frakcija esanti prieš tokias lubas.

„Kai kalbame apie socialinę atsakomybę, tai akivaizdžiai rodo, kad palankesnę mokesčių sistemą sudarome turtuoliams, o vargšams reikia mokėti didelę naštą mokesčių. Jeigu gauna 10 tūkst. eurų, tai kas jam ten primokėti „Sodrai“?“ - piktinosi jis.

P. Gražulis siūlo ne „Sodros“ lubas nustatyti, o didesnį „Sodros“ įmokos tarifą taikyti gaunantiems didesnes pajamas.

„Nuo 3,5 tūkst. eurų arba nuo tos sumos, nuo kurios liberalai siūlo įvesti lubas (nuo 5 VDU, arba 3785 eurų - BNS), jau galėtų mokėti 5 procentiniais punktais didesnes įmokas“, - teigė „tvarkiečių“ frakcijos vadovas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė teigė, kad 10 VDU siekiančios „Sodros“ lubos būtų tik pradžia, o vėliau jos būtų žeminamos.

„Tai tik pradžia, paskui bus matyti, dabar norime paleisti patį mechanizmą“, - teigė ji. Seimo narė tvirtino, kad 10 VDU „Sodros“ lubos pasirinktos todėl, kad nebūtų skaudus „Sodros“ biudžeto pajamų netekimas.

Pasak I. Šiaulienės, nėra svarstoma, kas bus, jeigu Seimas nepritars „Sodros“ lubų įvedimui: „Tada ir bus matyti, ką daryti, bet mes neprognozuojame tokio dalyko (kad Seimas neįteisins „Sodros“ lubų - BNS)“.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas ne kartą yra teigęs, kad „Sodros“ įmokų lubas būtų galima nustatyti, tik įvedus progresinius gyventojų pajamų mokesčius.

Pasak jo, turtingus gyventojus atleisti nuo dalies socialinio mokesčio įmokų būtų visiškai neteisinga.

Konservatorių frakcijos Dainius Kreivys sieja „Sodros“ lubų įvedimą, valdžios įsipareigojimą bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą, norą sumažinti darbdaviams „Sodros“ įmokas, įsteigti išmokų netekusiems darbo žmonėms fondą bei bedarbio pašalpų ir išeitinių išmokų mokėjimą ir sako, kad sprendimus dėl šių planų lems tai, kaip bus subalansuotos biudžeto lėšos.

Pasak jo, „Sodros“ lubų įvedimui ir kitiems planams konservatoriai pritartų su sąlyga, kad Seimui bus pateiktas „10-14 metų ekonominis modeliavimas“.

„Premjeras ir Finansų ministerija tvirtina, kad papildomas pajamas gausime iš ekonomikos augimo ir mes sakome, kad gerai būtų turėti ekonominį modeliavimą 10 ar 14 metų į priekį, per kuriuos mes planuojame tuos mažinimus daryti, ir kad labai aiškiai matytume, kaip tos išlaidos atsispindės biudžete ir ar tai bus tvaru. Esant tvariai aplinkai, jeigu makroekonominis modeliavimas rodo, kad tie dalykai yra įmanomi, mes esame už lubas ir bedarbystės išmokų fondą, bet norime matyti platesnį vaizdą. Premjeras pažadėjo tai pateikti“, - sakė D.Kreivys.

Parlamentaro teigimu, visos frakcijos sutarė, kad tokie skaičiai reikalingi: „Kad matytume, kad balsuojame už sprendimus, kurie nesugriaus šalies finansų. Jeigu tai bus pateikta, mes balsuosime už“.

Pasak jo, „Sodros“ biudžeto netekimai, įvedus 10 VDU lubas, siektų apie 23 mln. eurų.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto duomenimis, nustačius tokias lubas, pirmais metais „Sodra“ negautų 30,8 mln. eurų, o Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas - apie 9 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)