Finansų ministerijos parengtame Pelno mokesčio įstatymo projekte siūloma, kad bendra parama, suteikta kino kūrėjams Lietuvoje veikiančių bendrovių ar užsienio bendrovių filialų, galėtų siekti 30 proc. visų filmo ar jo dalies gamybos išlaidų – iki šiol ši dalis negalėjo būti didesnė nei 20 procentų.

Projekte taip pat numatoma pratęsti paramos galiojimo terminą iki 2023-iųjų pabaigos. Lengvata Lietuvoje galioja nuo 2014-ųjų sausio ir turėjo būti atšaukta šių metų pabaigoje.

Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas pabrėžė, kad parama pratęsiama vadovaujantis europinės teisės nuostatomis, jos galiojimas negali būti nuolatinis. Investuotojas mainais už paramą gali susimažinti apmokestinamąsias pajamas ir pelno mokestį suma, lygia paramai, o naudos iš paramos gauna ne tik kino industrija, bet ir turizmo sektorius, viešbučių verslas.

Anot R. Kvietkausko, iki šių metų vidurio lengvata jau pasinaudojo 83 filmų kūrėjai, apie trečdalį jų sudarė užsakomieji filmai iš užsienio. Šių filmų gamintojų patirtos išlaidos siekė beveik 60 mln. eurų, privatus sektorius investavo apie 10 mln. eurų. Visi šie pinigai išleisti Lietuvoje.

„Laimi visi: valstybė atsisako dalies mokėtino pelno mokesčio, tačiau tie pinigai iškart patenka į kino gamybos procesą. Daug rašyta apie tą patį serialą „Černobylis“, filmuojamą Lietuvoje. Įsivaizduokime: dirba šimtai žmonių, užsieniečiai gyvena viešbučiuose, filmuojama tris mėnesius, žmonės vakarieniauja restoranuose, šiek tiek išleidžia ir pramogoms, tad tas efektas – ganėtinai platus“, – tvirtino R. Kvietkauskas.

Vieni didžiausių ir įdomiausių projektų, kuriuos, anot jo, pavyko pritraukti pritaikius paramos modelį per pastaruosius ketverius metus buvo britų transliuotojo BBC šešių epizodų drama „Karas ir taika“, šiemet sukurtas olandų filmas „Tulpės meilė, garbė ir dviratis“, jo premjera rodyta Toronto kino festivalyje. Lietuvoje Kanados, Japonijos, Olandijos kūrėjai filmavo ir penkių dalių istorinę dramą „Tokijo teismas“, Suomijos gamintojai kūrė kriminalinį serialą „Pasienio miestas“. Šiuo metu filmuojamas Jungtinių Valstijų kompanijos HBO televizijos projektas – penkių dalių filmas „Černobylis“.

Anot R. Kvietkausko, mokestiniu instrumentu naudojasi ir Lietuvos kino gamintojai.

„Tai prisideda ir prie gamybinės nacionalinio kino kokybės gerėjimo“, – neabejojo Kino centro vadovas.

Pelno mokesčio įstatymo pataisai dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)