Pasak institucijos, kuri rūpinasi Europos Sąjungos (ES) pinigų naudojimu ir finansų valdymu, vadovo, Lietuva, esanti tarp bendrijos paramos įsisavinimo lyderių, palyginti skaidriai ir efektyviai naudoja gaunamas lėšas. Tačiau Audito rūmų neseniai parengtoje apžvalgoje Lietuvai pateikiama 13 rekomendacijų, ką dar reikėtų padaryti. Viena siūlomų priemonių – tobulinti viešųjų pirkimų sistemą. Netrukus euro zonos nare tapsiančiai Lietuvai Audito rūmų vadovas siūlo paprastinti ES paramos naudojimo taisykles, nepamirštant griežtos atsakomybės.

„Kaip visos Europos Sąjungos narės, bendrijos fondų pinigus naudojanti Lietuva turi savo reformų programą visam finansavimo periodui iki 2020-tųjų metų. Šio periodo strategija – užtikrinti nuoseklų ekonomikos augimą. Tikime, kad ir Lietuvos vyriausybė europinius pinigus nukreipia į sritis, kurios turi didžiausią poveikį ekonomikos augimui ir sukurs daugiausia naujų darbo vietų, nes tokie yra šios strategijos tikslai“, – teigia Europos Audito rūmų prezidentas Vitoras Manuelis de Silva Caldeira.

Finansų ministras Rimantas Šadžius džiaugiasi, kad Audito rūmų prezidentas pritaria, jog ES lėšų panaudojimo taisyklės turėtų būti paprastinamos.

„Man labai smagu šiandien konstatuoti, kad prezidentas V. M. S. Caldeira pritarė minčiai, jog reikalinga paprastinti ES lėšų panaudojimo taisykles. Man patiko jo išsakytas lozungas, kurio jis dabar nepakartojo, bet aš leisiu sau pacituoti – aiškios taisyklės, lengvas valdymas ir paprasta atskaitomybė“, – teigia R. Šadžius.

„Lietuva atrodo tikrai ne blogiau negu kitos šalys narės, tačiau taip – viešieji pirkimai ir ypatingai korupcija  viešuosiuose pirkimuose. Europos Komisija šiemet savo korupcijos apžvalgoje pasakė, kad tai yra pagrindinė problema visose šalyse narėse. Mūsų manymu, tos taisyklės turi būti supaprastintos, tačiau ne taip, kad sudarytume prielaidas nesilaikant taisyklių pirkti prekes ar paslaugas. Reikia turėti tam tikrą balansą šioje situacijoje“, – tvirtina Europos Audito rūmų narė Rasa Budbergytė.