„Modeliuojant kitų metų „Sodros“ biudžetą būtina taupyti išlaidas, taip pat siekiame, kad žmonės orientuotųsi ne į nedarbo išmokas, o į darbą“, – sakė jis.

Šiuo metu didžiausia galima bedarbio pašalpa yra 650 Lt, anksčiau ji buvo 1049 Lt.

Kitąmet taip pat prie „Sodros“ taupymų turėtų prisidėti keičiama pensijų skaičiavimo formulė, kai naujiems pensininkams į pensiją nebus įskaičiuojamos sovietmečio pajamos, dėl naujos tvarkos mažėsiančios išlaidos išmokoms už vaiko priežiūros atostogas, sutaupymai planuojami dėl pailginto pensinio amžiaus.

Taip pat neturėtų didėti pervedimai į privačius pensijų fondus, kurie yra sumažinti iki 2 proc.

Nuo kitų metų į prieš krizę buvusį lygį turėtų sugrįžti sumažintos senatvės pensijos ir draudžiamosios pajamos. Vėl mokėti nebesumažintas pensijas prireiks 495 mln. Lt.

Kitų metų birželį taip pat ketinama išmokėti nepriemokas 1995-2002 m. dirbusiems pensininkams. Tam numatoma skirti 63 mln. Lt.
Kaip sakė A. Bitinas, dėl augsiančios ekonomikos į „Sodrą“ kitąmet turėtų įplaukti dešimtadaliu daugiau pajamų.

Iš viso 2012 m. „Sodra“ planuoja išleisti 14,023 mlrd. Lt ir gauti apie 12 mlrd. Lt pajamų. Taigi ir toliau „Sodros“ pajamos nesutaps su išlaidomis, deficitas turėtų būti 2,1 mlrd. Lt.

„Mes manome, kad „Sodra“ išeina iš krizės. Šių metų rezultatai rodo, kad bus sutaupyta apie 0,5 mlrd. Lt. Jeigu ne prisiimti įsipareigojimai dėl pensijų atstatymo, nepriemokų išmokėjimo, biudžeto deficitas būtų dar optimistiškesnis“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministras.
2011 metais planuojamos „Sodros“ biudžeto išlaidos turėjo būti 13,502 mlrd. Lt, pajamos – 10,943 mlrd. Lt.

Dėl geresnio surinkimo laukiama, kad metų pabaigoje į „Sodrą“ bus įplaukę 11,113 mlrd. Lt. Taigi ir deficitas turėtų būti ne 2,7 mlrd. Lt, bet 2,2 mlrd. Lt.

Galutinai dėl „Sodros“ biudžeto apsispręs Vyriausybė ir Seimas, priimtą dokumentą turės pasirašyti prezidentė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją