Tai numatantį Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Socialinės apsaugos ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas.

Priėmus siūlomas įstatymo pataisas, jo nuomone, būtų užtikrinamos didesnės galimybės neįgaliesiems įsidarbinti.

„Kvotų sistema pagrįsta principu, kad neįgalieji negali lygiai konkuruoti darbo rinkoje, todėl nustatomas įpareigojimas viešojo sektoriaus organizacijoms įdarbinti 5 procentus neįgaliųjų, jeigu organizacijoje dirba ne mažiau kaip 50 darbuotojų“, - sako T. Tomilinas, projektą parengęs kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ekspertais.

Pagal siūlomą projektą, „viešojo sektoriaus organizacijose neįgalių darbuotojų skaičius turi sudaryti ne mažiau kaip 5 procentus bendro darbuotojų skaičiaus, jeigu šiose organizacijose yra 50 ir daugiau darbuotojų. Šios nuostatos laikymosi kontrolę vykdo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka.„

T. Tomilinas sako, kad įstatymo projektas parengtas atsižvelgiant į tai, kad iš viso Lietuvoje yra 245 tūkst. neįgaliųjų, iš kurių darbingo amžiaus neįgaliųjų yra apie 163 tūkst., iš jų apie 48,2 tūkst. - dirba, nedirba beveik 115 tūkst. darbingo amžiaus neįgaliųjų. Siekdama neįgaliųjų įsidarbinimo, valstybė įgyvendina įvairias neįgaliųjų užimtumo rėmimo priemones, tačiau savanoriškas neįgaliųjų įdarbinimo modelis, parlamentaro nuomone, veikia nepakankamai efektyviai.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2017 m. pradžioje veikė 4357 viešojo sektoriaus organizacijos, iš jų: 894 valstybės ir 3463 savivaldybių viešojo sektoriaus organizacijos.

Viešajame sektoriuje vidutiniškai dirbo 379 384 darbuotojai, iš jų 189 048 - valstybės viešojo sektoriaus organizacijose ir 190 336 - savivaldybių viešojo sektoriaus organizacijose. „Sodros“ duomenimis, 2017 m. valstybės sektoriuje dirbo 10 221 invalidumo ir netekto darbingumo pensijų gavėjas.

Lietuvoje 1991 m. priimtame Invalidų socialinės integracijos įstatyme buvo įtvirtinta nuostata, kad savivaldybės darbo biržų teikimu kasmet privalo nustatyti darbdaviams neįgaliųjų įdarbinimo arba papildomų darbo vietų skaičiaus steigimo kvotas (ne mažiau kaip 2 proc. bendro darbuotojų skaičiaus, jeigu yra ne mažiau kaip 50 darbuotojų). Vėliau darbo vietų kvotų skaičius buvo padidintas iki 5 proc.

2006 m. įsigaliojusiame Užimtumo rėmimo įstatyme įpareigojimų darbdaviams steigti neįgaliesiems darbo vietų kvotas nebeliko.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2019 m. liepos 1 d.