Aplinkos ministerija siūlo šiems bei kai kuriems kitiems perdirbėjams nuo 45 iki 75 dienų pratęsti atsiskaitymą už žaliavinę medieną ir miško kirtimo liekanas iš valstybinių miškų. Vyriausybė dėl to turėtų apsispręsti trečiadienį.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sako, kad klausimo svarstymas gali būti atidėtas, nes norima leisti ilgesnius atsiskaitymus ne tik įmonėms, įgyvendinančioms regioninės svarbos projektus, bet ir kitoms įmonėms, Lietuvoje perdirbančioms medieną.

„Svarbu yra, kad kuo daugiau būtų perdirbėjų į sąrašą įrašyta, ne tik didelių, bet ir mažų. Yra noras atsiriboti nuo tų, kurie medieną tik perparduoda“, – BNS sakė ministras.

Aplinkos ministerijos atstovas sako, kad dėl siūlymo dar diskutuojama.

„Tas oficialus variantas dar negalutinis. Projektas dar tobulinamas. Nes labai mažai yra tokių įmonių (vykdančių regioninės svarbos projektus – BNS), kurios vykdo tokius projektus“, – BNS sakė ministerijos miškų politikos grupės patarėjas Donatas Vaikasas.

Aplinkos viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė BNS teigė, kad regionams svarbius projektus įgyvendinančioms įmonėms norima visų pirma sudaryti palankesnes sąlygas tęsti veiklą.

„Norima sudaryti palankesnes sąlygas vietiniam verslui, kuris jeigu jau vykdo regioninės svarbos projektus, turi daug darbuotojų, sunkiu periodu tęsti veiklą“, – kalbėjo viceministrė.

Anot R. Vaitkevičiūtės, kitu atveju tokios įmonės su urėdija galės susitarti dėl kitų atsiskaitymų sąlygų.

„Labai daug ką gali pati urėdija savo sutartimis su (medienos) pirkėjais. Ji gali tam tikrus niuansus, kiek leidžia sutarties ribos, numatyti, pavyzdžiui, pritaikyti mažesnę baudą, jeigu įmonė laiku nepasiima medienos, nevykdo kitų sąlygų“, – teigė viceministrė.

Lengvata galiotų ir medienos pirkėjams, kurie atitiks nenugalimos jėgos (force majeure) salygas arba sandorius užtikrins turto įkeitimu, banko garantija, draudimu ar kitokia pardavėjui priimtina priemone.

Už parduotą medieną pirkėjas paprastai turi atsiskaityti per 15 dienų, jeigu šis terminas nepratęsiamas, todėl bendras atsiskaitymo laikas negalėtų viršyti 90 dienų (vietoje 60 dienų).

Ilgesnis terminas galiotų ir pagal sutartis, sudarytas iki karantino.

Aplinkos ministerija sako, kad stabilizavus padėtį, atsiskaitymų už medieną terminai vėl bus peržiūrėti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)