Įstatymo projektu siūloma laikinai – 3 mėnesius nuo karantino atšaukimo – sustabdyti nustatytą juridinio asmens vadovo pareigą kreiptis į teismą dėl restruktūrizavimo arba bankroto bylos iškėlimo, arba bankroto proceso vykdymo ne teismo tvarka.

Kita vertus, pažymi ministerija, juridiniai asmenys neturėtų piktnaudžiauti bankroto proceso inicijavimo sustabdymo laikotarpiu ir dėl to ignoruoti savo kreditorių.

Atsižvelgiant į šią priežastį ir siekiant užtikrinti sąžiningą juridinių asmenų vadovų veikimą susidūrus su finansiniais sunkumais, įstatymo projekte siūloma palikti pareigą juridinių asmenų vadovams ieškoti susitarimų su kreditoriais ne teismo tvarka.

Siekiant užtikrinti juridinio asmens, kuris susidūrė su finansiniais sunkumais, ir jo kreditorių interesų pusiausvyrą, kreditoriams teisė inicijuoti nemokumo procesą nėra sustabdoma, tačiau pratęsiamas terminas susitarimui dėl pagalbos sudaryti.

Kreditoriui inicijuojant nemokumo procesą, susitarimo dėl pagalbos laikotarpis būtų siejamas su visoje Lietuvos teritorijoje paskelbtu karantino režimu, t. y. karantino laikotarpiu susitarimo dėl pagalbos finansiniams sunkumams įveikti sudarymo termino skaičiavimas būtų stabdomas.

Siūlomomis nuostatomis siekiama, kad juridinio asmens vadovas ir juridinio asmens kreditoriai bendradarbiautų ir ieškotų būdų spęsti susidariusias finansines problemas.

Finansų ministerija pažymi, kad finansinių sunkumų turinčiam juridiniam asmeniui ieškant neteisminių susitarimų su kreditoriais, įrodžius savo verslo gyvybingumą, kreditoriai nebus suinteresuoti pradėti nemokumo procesą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)