Pasak ministro, LEZ steigiamos siekiant: sudaryti palankesnes sąlygas užsienio investicijoms pritraukti, technologijų vystymuisi ir naujų darbo vietų kūrimui; padidinti pramonės plėtrai skirtų teritorijų patrauklumą; efektyviai panaudoti pramoniniuose parkuose įrengtą infrastruktūrą; sumažinti Akmenės, Kėdainių, Marijampolės, Panevėžio ir Šiaulių regionų išsivystymo skirtumus.

Siūloma nustatyti, kad šios LEZ, kaip ir analogiškos Kaune bei Klaipėdoje, būtų steigiamos 49 metams. Zonose turėtų būti plėtojama prekybos, gamybos ir paslaugų teikimo veikla, išskyrus Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymo 8 straipsnio 1 dalyje nurodytas veiklos sritis.

Projektais siūloma reglamentuoti, kad Akmenės laisvosios ekonominės zonos teritorija užimtų 98,6 ha, Kėdainių – 130,55 ha, Marijampolės – 77,73 ha, Panevėžio – 46,95 ha, Šiaulių – 218 ha.

Kartu teikiamu Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymo pataisų projektu siūloma galiojantį įstatymą papildyti nuostatomis, reguliuojančiomis mokesčių lengvatas ir kitus valstybės pagalbos būdus zonoje, numatant, kad nustatytos mokesčių lengvatos ir kiti valstybės pagalbos būdai zonos įmonėms taikomi tiek, kiek tai neprieštarauja Europos Sąjungos teisės aktams, reglamentuojantiems valstybės pagalbos teikimą, ir Vyriausybės patvirtintai valstybės pagalbos teikimo ir priežiūros tvarkai.

Visiems trims projektams po pateikimo pritarta už balsavus 65, prieš – 2 Seimo nariams ir 7 – susilaikius. Pagrindiniu visų šių klausimu svarstyme paskirtas Ekonomikos komitetas, projektus siūloma svarstyti gruodžio mėnesį.

LEZ įmonėms draudžiamos šios kapitalo investavimo ir veiklos sritys:


ūkinė-komercinė veikla, susijusi su valstybės saugumo ir gynybos užtikrinimu, taip pat ginklų, šaudmenų, sprogmenų gamyba, laikymu ar pardavimu, kenksmingu poveikiu aplinkai;
pavojingų ir radioaktyvių medžiagų gamyba, perdirbimas, laikymas, nukenksminimas;
narkotikų, narkotinių, stipriai veikiančių ir nuodingųjų medžiagų gamyba, pardavimas ir laikymas;
kultūrų, kuriose yra narkotinių, stipriai veikiančių ir nuodingųjų medžiagų, perdirbimas, pardavimas ir laikymas;
degtinės, likerio ir kitų spiritinių gėrimų gamyba;
vertybinių popierių, piniginių ženklų ir monetų, pašto ženklų gamyba;
lošimo namų (kazino) steigimas ir laikymas;
loterijų organizavimas;
radijo ir televizijos laidų rengimas bei transliavimas, išskyrus spaustuvių, radijo ir televizijos techninį aptarnavimą;
ligonių, sergančių pavojingomis ir ypač pavojingomis infekcinėmis, tarp jų ir venerinėmis bei užkrečiamomis odos ligomis, agresyvios formos psichinėmis ligomis, gydymas;
gyvulių, sergančių ypač pavojingomis ligomis, gydymas;
darbo migracijos klausimų tvarkymas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją