Lietuvos verslo darbdavių konfederacija pasirašė sutartį su Kinijos privataus sektoriaus tarptautiniais prekybos rūmais.

„Tai pozityvus ir simboliškas žingsnis, kad mūsų verslo organizacijos atranda kelią į Kiniją ir stengiasi užmegzti glaudesnius ryšius. (...) Mes apsitarėme galimybėmis keistis verslo delegacijomis ir taip pat skatinti abiejų verslo organizacijų bendradarbiavimą, ypač skatinti įmonių narių bendradarbiavimą tarpusavyje“, - tikino D. Vaitkevičius.

Pasak jo, 2010 m. Lietuvos eksportas į Kiniją siekė 96 mln. litų sumą, o jau 2013 m. per devynis mėnesius – 222 mln. litų. D. Vaitkevičiaus nuomone, suma metų pabaigoje gali siekti iki 300 mln.

„Kinus Lietuvoje domina galimybė išeiti į Europos rinką. Kinams mes esame per maži kaip rinka, mes stengiamės pristatyti save kaip tiltą į Europą ir skatiname kinus pasinaudoti mūsų sukaupta bendradarbiavimo patirtimi tarp Vakarų ir Rytų Europos šalių“, - pasakojo D. Vaitkevičius.

Pašnekovas pridūrė, kad kinai mūsų rinkoje siekia įsigyti kompanijas, turinčias garsius vardus, ieško partnerių steigti kartu bendras įmones, vystyti bendrus projektus, domisi logistikos ir distribucijos galimybėmis. Taip pat jie nori į Europą perkelti dalį gamybos, taip priartindami savo produkciją prie vartotojų.

D. Vaitkevičiaus teigimu, kinų verslas yra susidomėjęs bendradarbiavimu su Lietuva, o mūsų šalis yra pajėgi padėti kinams, kuriant naujus projektus. Klausimas, kada Kiniją pasiektų lietuviška produkcija - išlieka neaiškus.

„Mes, be abejonės, norėtume, kad tai įvyktų kuo greičiau. Sertifikavimo procedūros trunka ne vienerius metus, tad neaišku, kada kinus pasiektų mūsų, tarkim, pieno produkcija. Belieka tik apsišarvuoti kantrybe ir laukti kinų sprendimo“, - teigė D. Vaitkevičius.

Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius D. Arlauskas patikino, kad norima pereiti į aukštesnio lygio bendradarbiavimą, tad sutarties su Kinijos privataus sektoriaus tarptautiniais prekybos rūmais pasirašymas – itin svarbus žingsnis.

Pasak pašnekovo, ši organizacija buvo pasirinkta todėl, kad vienija naujas verslo kapitalo įmones. Kinijoje dalis ekonomikos yra sutelkta valstybės rankose, tad tikimasi, kad pasirašyta sutartis atvers platesnes bendradarbiavimo galimybes.

„Mes kalbame ne apie šiaip kažkokį tai biznelį, kaip jį prastumti į Kiniją, bet apie naują mūsų ekonominio bendradarbiavimo šuolį“, - „Žinių radijui” teigė D. Arlauskas.

D. Arlauskas patikino, kad lietuviams šiuo metu aktualiausia – kinų investicijos į šalies verslo kapitalą.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val.