Savaitgalį šalies miestų aikštėse įžiebus Kalėdų egles, savo namus šventiniam sezonui puošti suskubo ir gyventojai. Kai kurie jų renkasi ne nukirstą, o vazonėlyje augančią eglutę, kurią po Trijų karalių grąžins jos savininkui.

Paslauga Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje

Vieni pirmųjų Lietuvoje kalėdinių eglučių nuoma užsiimti pradėjo Mantas ir Greta Litvinai. Kaip nurodoma jų mažosios bendrijos „Kalėdų eglė“ tinklapyje, šeima šia veikla domisi ir eglutes augina nuo 2011 metų.

Jų eglutės nuomojamos tik Vilniaus mieste. „Jūsų išsirinktas eglutes pristatysime sutartu laiku į sutartą vietą, o pasibaigus šventėmis – pasiimsime atgal“, – paaiškina jie.

Už eglutės pristatymą „Kalėdų eglei“ reikia sumokėti 9 eurus, už jos išvežimą – dar 5 eurus. Kaip paaiškino „Kalėdų eglės“ pardavimų koordinatorė Gabija Valentinavičiūtė, nuomos paslauga teikiama tik vazoninėms eglutėms, kurių kainos svyruoja nuo 5 iki 45 eurų.

„Jų kiekis labai smarkiai tirpsta, tačiau jų dar turime“, – sakė ji.

G. Valentinavičiūtė prisiminė, kad pernai išnuomota apie 60 eglučių. „Šiais metais nuomojamų eglučių kiekis padvigubėjo, todėl tikrai manome, kad ši paslauga darosi vis populiaresnė“, – sakė ji.

Kaune eglučių nuoma užsiima Audronės Virbickienės ūkis „Sodo rožė“. Kaip DELFI pasakojo jos sūnus Justinas Virbickas, pati paslauga yra nemokama, o eglutę įsigyti galima už 12–40 eurų (priklausomai nuo dydžio ir išvaizdos).

„Nuoma tai tokia paslauga, kai mes pristatome eglutes, o po to jas surenkame ir bandome jas atsodinti, suteikiame antrą šansą gamtai, – sakė jis. – Išeina tas pats kaip pirkti, čia tokia ekologiška akcija.“

J. Virbickas paaiškino, kad nuomos paslaugą teikti pradėjo po to, kai pastebėjo, kad žmonės dažnai skaudančia širdimi išmeta eglutes.

„Žmonės kiekvienais metais gamta rūpinasi vis labiau, vis labiau myli ją. Juk bet kuriam nemalonu išmesti gyvą eglutę į konteinerį“, – svarstė pašnekovas.

„Sodo rožė“ eglutes nuomoti pradėjo pernai, o šiemet tai daro aktyviau – reklamuojasi.

Uostamiestyje išsinuomoti eglutę galima iš Klaipėdos universiteto Botanikos sodo. Jo direktorė Asta Klimienė sakė, kad šiemet jos išgraibstytos ypač greitai. „Šiandien likusios kokios trys“, – pirmadienį sakė ji.

Botanikos sode eglučių kainos svyruoja nuo 10 iki 24 eurų. Kaip paaiškino A. Klimienė, žmogus iš pradžių sumoka visą kainą, o kai eglutę po švenčių parveža, tada jam pusė sumos grąžinama.

„Jis nusiperka, susimoka, duodame tokį čekiuką, ir po švenčių atveža mums tą eglutę su čekiuku, tada pusę kainos grąžiname. Jei kainavo 10 eurų, jam lieka tik 5 eurai“, – pasakojo ji.

Kitaip nei Vilniuje ar Kaune, Klaipėdoje Botanikos sodas pats pristatymo ar išvežimo paslaugų neteikia. Tai padaryti turi patys gyventojai.

Kaip prižiūrėti

A. Klimienė dar papasakojo, kaip į namus parsineštą eglutę reikia prižiūrėti.

„Vazonėlį reikėtų įstatyti į dar vieną indą, nes jis kiauras – kad nešlaptų grindys, o šiaip priežiūrą elementari – kaip kambarinės gėlės“, – sakė ji.

Pašnekovė patarė eglutės nestatyti arti radiatoriaus.

„Tada per šilta, gali prasidėti intensyvi vegetacija. Geriau statyti į vėsesnį ir tamsesnį kampą.

Reikia palaistyti, bet neperlaistyti, kad nepermirktų – maždaug kartą per savaitę. O prieš puošiant būtų gerai vandeniu nupurkšti spygliukus. Tada galima puošti, džiaugtis“, – sakė ji.

A. Klimienė sakė, kad jei nori, žmonės gali pasiimtas eglutes ir pasilikti – pasisodinti savo sode ar miške.

„Jei norite, galima su visu vazonėliu įkasti į žemę. Tada kitais metais išsikasti ir vėl papuošti – turėsite savo daugkartinę eglutę“, – sakė ji.

Pašnekovė patikino, kad eglutę įkasti į žemę galima ir žiemą – tik jei ne per šalta, t.y. temperatūra yra iki maždaug -5 laipsnių šalčio.

„Ne pačią ją ištraukti, bet su vazonėliu įkasti, tada pamulčiuoti su durpėmis, kad neapšaltų, o jei prasidės šalčiai ir matysis, kad kažkokią gyvybę rodo, tai būtinai reikia uždengti arba su agroplėvele apsukti“, – patarė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)