Tai dar viena Kinijos prezidento Xi Jinpingas (Si Dzinping) pergalė siekiant, kad juanis taptų tarptautine rezervine valiuta.

Nuo 2007 m., kai V. Putinas pranešė, kad rublis taps patraukliausia valiuta investuotojams, stebimas rublio vertės mažėjimas, susijęs su ekonomine stagnacija, kuri apėmė Rusiją po įsiveržimo į Ukrainos teritoriją. Remiantis dviejų apie vykstančias diskusijas informuotų šaltinių teigimu, šiuo metu iš Rusijos išvežama tiek daug pinigų, kad šios šalies Centrinis bankas svarsto galimybę taikyti laikinas kapitalo kontrolės priemones, rašo „Bloomberg“.

Rublio dalis nuo 2012 m. pasaulio prekybiniuose sandoriuose sumažėjo nuo 0,6 iki 0,4 proc., o tai reiškia, kad rublis nukrito penkiomis pozicijomis žemyn ir atsidūrė 18-oje daugiausiai suprekiaujamų pasaulio valiutų sąrašo vietoje. Kinijos juanis, remiantis Tarptautinių tarpbankinių finansinių atsiskaitymų organizacijos (SWIFT) pateikiamais duomenimis, šoktelėjo trigubai iki 1,5 proc.

Tvarkos pasaulyje performavimo po 2008 m. prasidėjusios finansinės krizės kontekste Rusija ir Kinija juda priešingomis kryptimis. 61-erių Xi Jinpingas įgyvendina Kinijoje didžiausius per pastaruosius tris dešimtmečius ekonominius pokyčius, atverdamas naujas kapitalo rinkas, plėsdamas prekybinius ryšius ir įkurdamas naujus kapitalo kaupimui skirtus užsienio centrus.

Remiantis „Bloomberg“ surinktais duomenimis, kapitalo srautai Kinijoje šių metų rugpjūčio mėn. pabaigoje siekė 108 mlrd. JAV dolerių (apie 294 mlrd. litų), o tai tris kartus daugiau nei per analogišką periodą prieš dvejus metus. Juanio, kurio kursą griežtai kontroliuoja Kinijos valdžia, vertė JAV dolerio atžvilgiu šiais metais sumažėjo 1,4 proc.

Tačiau 61-erių V. Putiną labiau domina teritorijų plėtimas. Jis pasakė Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai, kad, jei tik panorėtų, Rusijos kariuomenė vos po dviejų dienų būtų ne tik Kijeve, bet taip pat Rygoje, Vilniuje, Taline, Varšuvoje ar Bukarešte.

„Aš nekomentuosiu masinės psichozės apraiškų“, - paprašytas pakomentuoti šį V. Putino pareiškimą atsakė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

V. Putinui kalbant Sankt Peterburgo Tarptautiniame ekonomikos forume 2007 m. birželio mėn., pasaulyje buvo įsivyravusi naujoji jėgų pusiausvyra. Tuo metu Rusija buvo pasiekusi postsovietinės eros zenitą. Ekonomika tuo metu augo jau dvejus metus iš eilės daugiau nei 8 proc., naftos kaina pirmą kartą buvo pasiekusi 100 JAV dolerių (272 litus) už barelį, o rublis buvo stipriausias JAV dolerio atžvilgiu per beveik dešimtmetį.

„Dabar yra tinkamas laikas pagalvoti apie galimybę pereiti prie apmokėjimo rubliais už Rusijos eksportą“, - tada kalbėjo V. Putinas.

Vos po metų pasaulį apėmė finansinė krizė, o Rusijos užsienio valiutos rezervai, siekiant sulėtinti rublio vertės kritimą, sumažėjo 200 mlrd. JAV dolerių (544 mlrd. litų).

Šiuo metu nei vienas iš pagrindinių centrinių bankų neturi rezervų rubliais. Ekonomikos ir politikos mokslų profesorius ir knygos apie pasaulinio rezervines valiutas autorius iš Kalifornijos universiteto Berklyje Barry Eichengreenas mano, kad finansų saugojimas Rusijoje yra rizikingas reikalas.

Rubliai tikrai nėra tinkama valiuta saugoti lėšas. Vien per pastaruosius tris mėnesius JAV dolerio atžvilgiu rublis nuvertėjo 14 proc. – tai daugiau nei bet kokia kita „Bloomberg“ stebima valiuta, o rugsėjo mėn. pasiekti rekordiniai 39,852 rubliai už JAV dolerį. Nuo 2007 m. Rusija neturi jokių grynųjų pajamų iš privataus kapitalo, nes būtent 2007 m. ši valstybė panaikino paskutines kapitalo kontroliavimo priemones.

Visa tai rodo, kad pasaulio rinkose vis dar karaliauja JAV doleris ir euras. Šių metų birželio mėn. JAV doleris sudarė 61 proc. viso 6,3 trln. JAV dolerių (16,32 trln. litų) pasaulinio užsienio valiutos atsargų rezervo, rezervo dalis jenomis sudarė 4 proc., o Jungtinės Karalystės (JK) svarais – 3,9 proc. Rusijos rublis ir Kinijos juanis yra per silpni, kad galėtų konkuruoti su šiomis pagrindinėmis valiutomis.

„Kadangi juaniui artimiausius 5-10 metų būtų sudėtinga tapti rezervine valiuta, rubliui tai padaryti būtų dar sunkiau“, - patikino ekonomistas Jimmy Zhu iš Singapūre įsikūrusios brokerių įmonės „FXPrimus Ltd.“. „Rusija tampa izoliuota nuo Vakarų šalių ekonomikos“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (611)