„Tos rizikos išlieka ir dėl politinio nestabilumo tik didėja. Šiuo atveju faktas yra tas, kad Vyriausybė yra ir ji dirba, tačiau įstatymus turi priimti parlamentas. Iš paskutinių naujienų, kurias matome parlamente, nėra stabilios daugumos, kuri palaikytų reikalingus reforminius įstatymus”, – Eltai teigė V. Sinkevičius.
Europos Komisijos (EK) narys taip pat akcentavo, kad svarbi yra ir švietimo reforma šiuo klausimu, kuri yra pripažinta antikonstituciška. Anot jo, Vyriausybei reikia ją arba pateikti iš naujo, arba koreguoti taip, kad atitiktų Konstituciją.

„Šiuo atveju jau yra prasidėjęs terminas dėl galimo netekimo lėšų už mokesčių reformą, bet kur dar atkreipčiau dėmesį, tai į švietimo reformą. Ji buvo įtraukta, bet vėliau Konstitucinis Teismas išaiškino, kad yra antikonstituciška. Čia Vyriausybei reikės arba pateikti iš naujo, arba kažkiek koreguoti ją, bet tas taip pat gali sutrukdyti reformai būti įgyvendintai sėkmingai”, – sakė eurokomisaras.

V. Sinkevičiaus galiausiai pažymėjo, kad vėlesni mokėjimai neš vis didesnes lėšas iš RRF fondo.

„Kuo vėlesni mokėjimai, tuo pinigų sumos bus didesnės. Kas dabar vyksta apie mokesčių reformos tik nepateikimą, tai yra didelė suma, bet palyginus su tuo, kas galimai laukia, yra dar tik pradžia”, – tikino jis.

ELTA primena, kad vasario pabaigoje Europos Komisija (EK) patvirtino teigiamą preliminarų pirmojo Lietuvos 2022 m. lapkričio 30 d. pateikto mokėjimo prašymo pagal RRF fondo dalies rodiklių vertinimą. Išnagrinėjusi Lietuvos valdžios institucijų pateiktus duomenis, EK nusprendė, kad tinkamai pasiektas 31 iš tarybos įgyvendinimo sprendime nustatytų 33 rodiklių. Lietuva tuomet pateikė prašymą gauti 565 mln. eurų, pirmojo mokėjimo metu šaliai buvo pervesta 542 mln. eurų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, kad Lietuvai gavus virš 0,5 mlrd. eurų pirmojo mokėjimo prašymo RRF fondo lėšų, dar 26 mln. eurų lėšų yra sulaikyta.

Su antruoju mokėjimo prašymu EK numatoma atsiskaityti už 17 rodiklių, iš kurių šiai dienai jau pasiekta 10 rodiklių.

Antrąjį mokėjimo prašymą EK planuojame teikti po „Naujos kartos Lietuva“ plano keitimo patvirtinimo, kuris yra numatytas rudenį. Finansų viceministrė Vaida Markevičienė yra tvirtinus, kad atsiskaičius už rodiklius, antruoju mokėjimu bus gauta 230 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)