„Mes tikimės, kad jau šiemet pradėsime atverti pirmuosius duomenis – pradės veikti atvirų duomenų portalas. Pirmi duomenys, kurie galėtų būti atverti, yra nekilnojamojo turto sektoriaus ir juridinių asmenų informacija“, – BNS sakė ministras.

Anot V. Sinkevičiaus, atviri duomenys labiausiai būtų naudingi jau veikiančiam verslui bei startuoliams, kurie nori plėtoti naujas technologijas.

Ministras teigia, kad Registrų centro duomenų atvėrimas valstybei kainuotų apie 23 mln. eurų, tačiau nauda būtų gerokai didesnė.

„Kai jis (portalas- BNS) bus pilnai veikiantis, tai nauda gali siekti 170 mln. eurų ilguoju laikotarpiu, bet yra labai sudėtinga pasakyti. Aš asmeniškai tikiu, kad tai kuklus skaičiavimas – ta nauda gali būti kur kas didesnė“, – teigė V. Sinkevičius.

Atvirame portale – nuasmeninti duomenys

Ministras teigia, kad sudarant galimybę prie Registrų centro duomenų nemokamai prieiti visuomenei, šie duomenys bus nuasmeninti.

„Noriu pabrėžti, kad tai yra nuasmeninti duomenys, jog tai nepažeistų Europos sąjungos direktyvos dėl duomenų apsaugos. Antra, kad nepažeistų ir konstitucinių žmogaus pamatinių teisių į privatumą ir privatų gyvenimą“, – sakė V. Sinkevičius.

BNS paklaustas apie situaciją, kai žmogus norės kuriamame portale surasti bet kokio namo savininko vardą, pavardę ar telefono numerį, ministras teigė, kad portalo paskirtis nėra tokia.

„Ne, ne tokia portalo paskirtis. Nenoriu kalbėti apie konkrečius techninius sprendimus, nes ir pats nesu įsigilinęs, bet tai nebus paieškos portalas ieškoti ar sekti žmones“, – teigė ministras.

„Yra ir kiti dalykai. Duomenys gali aiškiai parodyti tendencijas šalyje, padėti išspręsti vienas ar kitas problemas“, – pridūrė jis.

Šiuo metu prieigą prie Registrų centro duomenų galima nusipirkti pagal nustatytus įkainius.

Kaip BNS patikslino Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus, kaip ir dabar už pinigus, taip ir vėliau kuriamame portale nebus galima pasiekti asmeninės informacijos apie žmogų – šeimyninės padėties, gyvenamosios vietos, informacijos apie giminaičius ir kitų asmeninių duomenų.

M. Samkus patikino, kad kuriamame portale bus galima surasti „dar daugiau informacijos“ nei dabar už pinigus, taip pat ši informacija bus „sugrupuota ir patraukliai pateikta“

Pirmieji atviri duomenys – liepą

Įmonės atstovas teigia, kad pirmuosius duomenų rinkinius ketinama atverti liepą, tai bus informacija apie nekilnojamojo turto sektorių, taip pat ir juridinius asmenis.

„Jau šių metų liepą planuojama visuomenei atverti pirmuosius duomenų rinkinius. Vėliau, su interesuotomis šalimis susiderinus poreikį ir galimybes, atvirų duomenų rinkinių tik daugės“, – sakė M. Samkus.

Registrų centras girdi suinteresuotų šalių ir visuomenės poreikį, suvokia duomenų svarbą valstybės raidai ir jau pasirengė netrukus atverti didelį kiekį duomenų“, – pridūrė jis.

Anot Registrų centro atstovo, duomenų atvėrimas yra atsakingas procesas, kurio metu būtina „kruopščiai“ įvertinti susijusias rizikas.

„Nuolat bendraudami su suinteresuotomis šalimis taip pat siekiame kuo geriau išsiaiškinti interesų grupių – akademinės bendruomenės, nevyriausybinių organizacijų, viešojo ir privataus sektorių atstovų – poreikį ir maksimaliai stengtis jį patenkinti“, – teigė įmonės atstovas.

Esminis klausimas – Registrų centro išlaikymas

Ministras įsitikinęs, kad esminis klausimas diskusijose dėl atveriamų duomenų bus Registrų centro išlaikymas.

„Čia yra esminis klausimas – ar mes esame pasiruošę pilnai subsidijuoti Registrų centro veiklą. Duomenų atvėrimas bus palaipsninis. Duomenų atvėrimas yra viena, bet Registrų centro išsilaikymo klausimas yra svarbus“, – sakė V. Sinkevičius.

„Noro yra, kad tie duomenys būtų pilnai atverti, bet ar tai yra mūsų kišenei? Tai yra esminė diskusija“, – teigė jis.

Antradienį Seime skaitydama metinį pranešimą, prezidentė Dalia Grybauskaitė dar kartą paragino valdžią atverti registrų duomenis visuomenei.

„Naujoji nafta šiandien yra ne tik žmogaus protas, bet ir duomenys. Todėl kuo ilgiau trypčiosime dėl atvirų duomenų politikos, pateisindami valstybinį duomenų verslą su neskaidriais įkainiais ir nekontroliuojamais informacijos srautais, tuo labiau atsiliksime nuo pasaulio tempo“, – sakė prezidentė.

Ji ne pirmą kartą ragina atverti registrų duomenis visuomenei – anksčiau D. Grybauskaitė yra sakiusi, kad atvira duomenų prieiga darytų teigiamą poveikį ekonomikai, inovacijų ir verslo plėtrai, valstybės pažangai ir prisidėtų mažinant korupciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)