„Seniai sakiau, kad sankcijos pasiekė savo lubas ir kažkokių naujovių, inovacijų tose sankcijose būti negali“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė V. Sinkevičius.

„Nematau sričių, kur tos sankcijos turėtų būti papildomos, (įvedama – ELTA) kažkas naujo. Realiai pasižiūrėjus į tas esmines sritis, kalbant apie Rusijos ekonomiką, ta kilpa yra pakankamai užveržta. Ir ji toliau veriasi, kalbant tiek apie Europos Sąjungos priklausymą nuo Rusijos energetikos“, – nurodė jis.

Be to, politikas pastebėjo, kad svarbiausi darbai žengiant energetinės nepriklausomybės nuo Maskvos link yra padaryti – ES ženkliai sumažino rusiškų dujų importą nuo 40 proc. iki 9 proc.

„Manau tai yra svarbiausi žingsniai, kurie tik didins spaudimą ir mažins galimybes Rusijai finansuoti karą“, – tikino V. Sinkevičius.

Todėl, tęsė jis, dabar Briuseliui yra svarbiausia užtikrinti jau pritaikytų ribojimų įgyvendinimą bei užkirsti kelią galimam sankcijų apėjimui.

„Dabar turbūt svarbiausia yra įgyvendinti tai, kas jau yra priimta, užtikrinti, kad tai yra įgyvendinama. Užtikrinti, kad Rusija neapeidinėtų sankcijų per kitas kaimynines valstybes ir tas turės didžiausią spaudimą Rusijai“, – pabrėžė eurokomisaras.

ELTA primena, kad ES Taryba patvirtino 9-ąjį griežtų sankcijų Rusijai rinkinį. Vis dėlto, jame liko išimtys bei sankcijų sušvelninimas verslininkams, užsiimantiems trąšų ir maisto eksportu, dėl kurių prieštaravo Lietuva, nors formuluotės dėl jų padarytos ne tokios kategoriškos, kaip buvo siūloma.

Į asmenų, kurių turtas įšaldomas, sąrašą ES įtraukė beveik 200 papildomų asmenų ir subjektų. Šis skaičius apima Rusijos ginkluotąsias pajėgas, taip pat pavienius pareigūnus ir gynybos pramonės įmones, Valstybės Dūmos ir Federacijos tarybos narius, ministrus, neteisėtas Rusijos įgaliotąsias institucijas okupuotose Ukrainos teritorijose ir politines partijas.

Į šį sąrašą įtraukti pagrindiniai asmenys, dalyvavę Rusijos žiauriose ir tyčinėse raketų atakose prieš civilius gyventojus, grobiant Ukrainos vaikus ir juos išvežant į Rusiją ir vagiant Ukrainos žemės ūkio produktus.

Taip pat pakete nustatyti nauji eksporto apribojimai jautrioms dvejopo naudojimo ir pažangioms technologijoms, kurios gali padėti didinti Rusijos karinius pajėgumus ir technologinę plėtrą. Apribojimai apima bepiločių orlaivių variklius, kamufliažinę įrangą, papildomą cheminę ir (arba) biologinę įrangą, riaušių malšinimo medžiagas ir papildomus elektroninius komponentus, naudojamus Rusijos karinėse sistemose mūšio lauke.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją