„Karpymų jokių nebus. Tą galiu labai ramiai ir atsakingai pasakyti. Tie įsipareigojimai, kurie yra jau įstatymais prisiimti, faktiškai yra mūsų teisės dalis – ar pensijų indeksavimas, dėl kurio sprendimai buvo priimti praėjusiais metais, ar vaiko pinigai, dėl kurių sprendimai yra priimti praėjusiais metais (...) – bus vykdomi“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Finansų ministerija vėliau patikslino, kad pagal galiojantį teisinį reguliavimą pensijos kitais metais neturėtų būti indeksuojamos. Taip nutinka dėl to, nes įstatyme numatyta neindeksuoti pensijų, jei paskelbtame Ekonominės raidos scenarijuje apskaičiavimo metais ir (ar) po jų einančiais kalendoriniais metais bendrojo vidaus produkto palyginamosiomis kainomis ir (ar) darbo užmokesčio fondo pokyčiai procentais yra neigiami, t.y. BVP ir (ar) darbo užmokesčio fondas mažėja.

„Atsižvelgiant į tai, kad BVP šiemet mažėja, todėl vadovaujantis galiojančiais teisės aktais pensijos kitais metais neturėtų būti indeksuojamos.

Vyriausybė, teikdama išvadą dėl Seimo inicijuoto Socialinio draudimo pensijų įstatymo 8 str. pakeitimo, pritarė, kad pensijos būtų indeksuojamos 1,0717 koeficientu ir suplanavo lėšas joms indeksuoti, tačiau pasiūlė panaikinti Įstatymo nuostatas, pagal kurias nustatomas 1,91 procentinio punkto didesnis indeksavimo koeficientas, todėl papildomam indeksavimui lėšų Seimui pateiktame biudžeto projekte nebuvo numatyta.

Vyriausybė išvadoje konstatavo, kad sparčiau indeksuojant pensijas būtų neįvertinta valstybėje susiklosčiusi finansinė ir ekonominė padėtis. Atkreiptinas dėmesys, kad minėti Socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimai dar nepriimti“, – patikslino Finansų ministerija.

„Toliau klausimas apie lūkesčius, koks gali būti papildomas išlaidų vienai ar kitai sričiai augimas. Lūkesčių, susijusių su kokiais nors projektais DNR plane galbūt stengsimės apmažinti. Dabar girdime apie autonomines papūgas, kur, man atrodo, kad dabar nėra geriausias dalykas per savaitgalį paskelbti šaukimus ir finansuoti“, – pridūrė paskirtoji premjerė.

Pagal dabartinį projektą, valstybės biudžete kitąmet planuojama surinkti 11,384 mlrd. eurų pajamų, asignavimai sieks 15,49 mlrd. eurų. Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis asignavimai viršija pajamas 4,1 mlrd. eurų.

Kitąmet numatytas ne blogesnis negu 5 proc. BVP valdžios sektoriaus deficitas, tačiau valdantieji prognozuoja, kad jis bus didesnis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)