„Nežinau į ką prezidentė šiuos savo pasisakymus orientavo, bet tai, kad ekonomikos perspektyvos yra gerokai prastesnės, nei atrodė praėjusių metų pabaigoje ir jos yra labai neapibrėžtos, tai tą esu sakiusi pati ne kartą. Kol kas pagal makroekonomines prognozes, kurias yra atnaujinusios tarptautinės organizacijos, o taip pat ir Lietuvos institucijos, tikimasi šiais metais tiesiog ženkliai mažesnio, bet vis dar ekonomikos augimo.

Ar aš galėčiau dėti galvą nukirsti, kad metų pabaigoje toks rezultatas ir bus? Tikrai ne, nes neapibrėžtumas labai didelis.

Kaip puikiai matote praėjusią savaitę Rusija nusprendė nustoti tiekti dujas ar dalį dujų į daugelį Europos valstybių ir tai gali turėti įtakos prielaidoms dėl dujų kainų artimiausiam pusmečiui, kurios pagal dabartines prielaidas turėjo užsifiksuoti pakankamai aukštame, bet dabartiniame lygyje. Gali būti ir kitų iššūkių, jei labai greitai kažkokių apsirūpinimo kanalų nepavyks sukurti. Ypatingai kai kurioms šalims. Tas gali atsiliepti rinkos kainoms.

Tas pats naftos produktų kainose. Paskutinėmis savaitėmis matėme šiokį tokį augimą iki aukštų lygių. Tai situacija labai neapibrėžta, kadangi karas nesibaigė, tęsiasi ir ta įtampa, kol kas neslūgsta.

Vyriausybės toks raginimas ir buvo, ir opozicijai, kad galima iš kepurės priteikti daug įvairiausi pasiūlymų kokius mokesčius mažinti, kam dar padidinti išlaidas, padidinti valstybės biudžeto deficitą dar porą proc. punktų, kada skola valstybei jau pradėjusi brangti. Dėl ekonominės situacijos ir dėl to, kad centriniai bankai peržiūri savo palūkanų normas aukštyn. Tai vis dėlto, jei papildomų sprendimų būtų reikalinga, jei reiktų peržiūrėti biudžetą dėl pasikeitusių perspektyvų, tą reiktų daryti rugsėjo mėnesį. Tą Vyriausybė ir darys, jei toks poreikis bus“, – teigė premjerė.

ELTA primena, kad kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė kritiškai pasisakė dėl sprendimų, sprendžiant ekonomines problemas tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Pasak jos, šiuo metu Lietuvos Vyriausybės bei kitų politikų planuose neatsispindi atsižvelgimas į pasaulinės ekonomikos situacijos blogėjimą.

„Yra didelė tikimybė, kad nuo teorijų apie stagfliaciją, globali ekonomika pereina į recesiją ir tai galime matyti šį rudenį ir žiemą, o tai reiškia, Lietuvoje ekonominė krizė taip pat atsibels dviejų–trijų mėnesių lago laikotarpyje“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė D. Grybauskaitė.

Buvusi prezidentė tvirtino, kad visi planai apie papildomas lėšas, antiinfliacinius paketus, turi atsižvelgti į pasaulinės ekonomikos lėtėjimą bei faktą, kad lėšų dėl ekonomikos susitraukimo gali tiesiog nebūti. Anot jos, to kol kas nesigirdi, o politikų kalbos tebėra tokios, kokios buvo taikos, augimo ir klestėjimo laikotarpiu.

„Deja, šis laikotarpis baigėsi ir vienkartinės išmokos, vienkartiniai įliejimai į ekonomiką lėšų tik didins infliaciją ir tokia didelė infliacija kartu su ekonomikos sulėtėjimu yra absoliučiai neišvengiama ekonominė krizė. Šita tiesiog reikia visiems turėti galvoje, neturėti iliuzijų, nežadėti ko negalime realizuoti ir pradėti gyventi realybėje. To aš kol kas negirdžiu“, – aiškino D. Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją