„Vakar padariau klaidą, dėl ko nuoširdžiai gailiuosi ir atsiprašau. Buvome informuoti, kad dalyvaus finansų ministrė ir pristatys Vyriausybės poziciją, ką ji ir padarė, tuo pačiu ir premjerės poziciją. Bet kadangi siūlymas buvo registruotas kaip Seimo narės, pagal statutą turėjome pakviesti ir pasiūlymo autorę, bet to nepadarėme. (...) Šiandien pakvietėme ir premjerę dalyvauti, dabar ką tik buvome informuoti, kad vis tik premjerė dalyvauti negalės, bet nepaisant to, turime praeiti visą procedūrą iš naujo“, – teigė BFK pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas.

Komitetas dar kartą pritarė sprendimui palaikyti siūlymą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsti metams laiko, vietoje anksčiau BFK siūlyto neterminuoto laikotarpio.

Premjerės I. Šimonytės siūlymą šią lengvatą taikyti tik pusmečiui, iki kitų metų liepos, palaikė liberalas Simonas Gentvilas bei konservatoriai Matas Maldeikis ir Antanas Čepononis. Kadangi I. Šimonytės siūlymui nepritarta, konservatorius M. Majauskas BFK komiteto narių klausė: „ar galime pritarti kompromisiniam sprendimui, kad taikoma bent metams sumažintas tarifas. Ar galima bendru sutarimu pritarti tokiam siūlymui?“. Pastarajam siūlymui pritarta bendru sutarimu.

BFK taip pat pritarė premjerės Ingrida Šimonytė siūlymui taikyti neterminuotą 9 proc. PVM lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.

Komitetas vis tik, skirtingai negu siūlė premjerė, taip pat pritarė neterminuotai PVM lengvatai atlikėjų paslaugoms, sporto renginiams bei sporto klubų lankymui. Šiam siūlymui pritarė visi BFK nariai, išskyrus S. Gentvilą, M. Maldeikį, A. Čepononį ir Seimo vicepirmininką Vytautą Mitalą. I. Šimonytė šiems sektoriams PVM lengvatą siūlė taikyti puse metų.

Galiausiai, BFK pritarė siūlymui taikyti 5 proc. PVM sumažintą tarifą medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos.

Nors trečiadienį BFK priėmė sprendimus dėl minėtų pasiūlymų, tačiau dėl to, kad BFK posėdyje nedalyvavo kai kurių PVM lengvatų siūlymų iniciatorė I. Šimonytė, komitetas turėjo savo sprendimus priimti iš naujo, ketvirtadienį ryte.

ELTA primena, kad spalio viduryje BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai M. Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Konservatorių partijos prezidiumas buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Tuo tarpu priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui. Politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybę nesuderintais pasiūlymais.

Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

Taip pat, Seime yra pateiktas projektas, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms. Laisvės frakcijos parlamentarai V. Mitalas ir I. Pakarklytė jį registravo dar pavasarį.

Galiausiai, premjerė Ingrida Šimonytė siūlo nuolatinę 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.

Tokį pasiūlymą Seime svarstomam Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo projektui antradienį įregistravo Vyriausybės vadovė. Jame premjerė dar kartą pasiūlė 9 proc. tarifą maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms taikyti ne pastoviai, o pirmąjį kitų metų pusmetį.