Paklausta, kokį biudžetą jį mato, parlamentarė tvirtino, kad kaip susitarimą tarp koalicijos partnerių.

„Ko mes neradome biudžete, tai, akivaizdu, kad yra vykdomi tik tarpusavio įsipareigojimai koalicijoje, koalicijos partnerių“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Paprašyta įvardinti didžiausias kitų metų biudžeto projekto blogybės, parlamentarė tikino, kad žmonės yra mulkinami.

„Manau, kad visame šitame pakete yra to, ką galima apibūdinti anglišku žodžiu „fake“ (netikra, aut. p.), čia mulkinimas lietuviškai gal būtų. Yra apgaulingas perteklius suformuluotas įvairiais kūrybiniais apskaitos būdais. (…) Tai yra triukas, kad šiuo metu atrodytų, kad deficito nėra, jis pasirodys vėliau. Taip pat fiktyvus solidarumas, buvo tarsi įvesti progresiniai mokesčiai palietė dirbančius su darbo sutartimis, tuo tarpu, kai kurie stambesni laisvi ūkininkai ir kiti individualios veiklos vykdytojai turės galimybę mokėti galbūt net ir mažesnius mokesčius“, – didžiausias kitų metų biudžeto blogybes vardijo konservatorių frakcijos atstovė.

Ji taip pat kritikavo Nekilnojamojo turto (NT) mokestį.

„Neturintis nieko bendro su vakarietiška NT praktika“, – sakė ji.

„Daug tokių mulkinimo elementų. Nežinau, kaip žmonės sako, kad galima visus mulkinti trumpą laiką, dalį žmonių – visą laiką. Bet visų žmonių mulkinti visą laiką vis tiek neišeis“, – kalbėjo politikė.

Automobilių taršos mokestis Seime ir visuomenėje kėlė daug klausimų. Seimas antradienį jį jau patvirtino. I. Šimonytės teigimu, kad kai kurie dalykai pamiršti.

„Tai nėra tai, ką ponas Tomas Tomilinas sako esant. Yra ir visiškai to neginčiju, puikiai žinau, kad yra tokių valstybių, kuriose automobilio registracijos kaina, kurią reikia sumokėti, priklauso nuo CO2 emisijų, bet tai nėra susiję su vėlesniais savininko pasikeitimais, jau įregistravus šalyje automobilį“, – sakė I. Šimonytė.

Seimas antradienį taip pat pritarė ir vaiko pinigų didinimui nuo Naujųjų metų. Konservatorių atstovas teigimu, mums apie dideles išmokas kalbėti nepavyksta, todėl turime tenkintis menku jų mažinimu.

„Kalbėti apie didelius vaiko pinigus mums tiesiog neišeina, universalias ir dosnias vaiko išmokas, moka šalys, kurios perskirsto apie 50 procentų savo Bendrojo vidaus produkto (BVP), akivaizdu, kad mes nesame panašūs“, – sakė parlamentarė.

I. Šimonytės teigimu, Seimo priimtas didesnis apmokestinimas bankams yra „labai pavojingas“. Pridurdama, kad net neabejoja, kad opozicija kreipsis į Konstitucinį teismą (KT) būtent dėl šio pasiūlymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (488)