„Delfi“ rašė, kad liepos pradžioje pristatytame naujame socialinio draudimo pensijos indeksavimo mechanizme numatoma pokyčių tiek bendrosios, tiek individualiosios pensijos dalių apskaičiavime.

Ministerija siūlo iš perteklinių „Sodros“ biudžeto lėšų didinti pensijų apskaitos vieneto vertę. Taip pat siūloma, kad viso dydžio bazinę pensiją gautų turintys ne tik būtinąjį (šiemet 32 metai), bet ir minimalųjį (15 metų) stažą, o tie, kurių stažas yra didesnis, ir toliau gautų didesnę bendrąją pensijos dalį.

G. Šimkus apibendrino, kad tai iš esmės yra reforma.

„Prieš kelis metus indeksavimu siekta depolitizuoti sistemą, o dabar grįžtama prie pirmos pakopos. Ši sistema turėtų veikti į ilgą ateitį. Dabar mokame pinigus, išlaikome pensininkus, uždirbame taškus tam, kad mums būtų užtikrinta pensija ateityje“, – aiškino jis.

Centrinio banko vadovas sutiko, kad mažos pensijos ir pensininkų skurdas Lietuvoje yra spręstinos problemos.

„Bet ar per pensijų, ar per socialinės apsaugos sistemą tai turėtų būti sprendžiama?

Lietuvos bankas jau ir anksčiau yra pateikęs siūlymą, kad būtų naikinama bazinė pensija, būtų perskaičiuojama individualioji dalis ir nustatyta minimali pensija, kuri ateitų ne iš pensijų sistemos, bet kaip socialinių lėšų dalis.

Kitas dalykas – mes dabar turime perviršį, bet imant ilgo laikotarpio skaičiavimus, matytume, kad mūsų visuomenė yra senėjantį, turime demografinę duobę dėl smarkios emigracijos praeityje. Tas rezervas susivalgys.

Pirmiausi rezervą sukaupkime, o paskui jau galvokime, ką darome su perviršiu. Kaip svarbu turėti rezervą parodė tokios krizės kaip COVID-19. Visko gali būti“, – įspėjo G. Šimkus.

Pašnekovas Vyriausybei patarė geriau susikoncentruoti į sistemos įmokų dalį.

„Turime „gyvulių ūkį“, kaip pasakytų Raimondas Kuodis. Pavyzdžiui, vykdantys individualią veiklą visai kitais principais yra įtraukti“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)