Mat kainos šiuo periodu yra gerokai išaugusios, o kai kur jau nebėra ir vietų.

„Kai tik pasitaiko nors viena nedarbo diena, lietuviai labai iš anksto susiplanuoja laisvalaikį ir nori tai išnaudoti. Šiemet pastebima, kad kalėdiniu ir Naujųjų metų periodu labai keliaujama, nes šių metų šventiniu periodu paėmus kelias dienas atostogų galima ilsėtis kone dvi savaites“, - DELFI sakė Turizmo rūmų prezidentė ir kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė Žydrė Gavelienė.

Pasak jos, šiemet labai populiarios kelionės į Aziją, tarp šių krypčių lyderiauja Tailandas, taip pat noriai vykstama į Artimuosius RytaiAbu Dabį, Dubajų. Tarp Europos miestų populiarūs yra Nicos ir Kanų kurortai.

Žydrė Gavelienė
Pasiteiravus, kad galbūt ji kalba apie labai turtingų lietuvių poilsį, Ž. Gavelienė sakė: „Na, į Abu Dabį buvo galima gauti skrydį į abi puses už tūkstantį litų. Tai nėra tokia nežmoniška kaina. Žinoma, dabar Naujiesiems metams tokių kainų nebebus“.

Taip pat, pasak pašnekovės, lietuviai taip pat noriai renkasi poilsį su šeima Lietuvos SPA kurortuose Druskininkuose ir Birštone. Penkių dienų poilsis šeimai čia kainuoja apie 2 tūkst. Lt.

„Visus kankino nežinomybė, ypač prabangos sektorių. Tačiau šiemet lietuviai keliauja labai drąsiai“, - pripažįsta Ž. Gavelienė.

Vietų esą yra, bet kainos prieš šventes didėja dėl paklausos.

Tikslesnės statistikos, kaip keitėsi kelionių užsakymas šių metų kalėdiniam periodui lyginant su pernai, nėra, tačiau pašnekovės teigimu, jos įmonėje kelionių pardavimas šiemet yra 12 proc. didesnis nei praėjusiais metais.

„Pastebėjome, kad žmonės ne tik patys sau perka keliones, bet jas dovanoja tėvams, mylimiesiems, broliams ir seserims“, - sakė ji.

Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centre „Aqua“ nurodoma, kad nuo gruodžio 22 d. iki 29 d. taikomos savaitgalinės kainos, tačiau jau tik retą dieną šiuo periodu galima pamatyti laisvą kambarį. Nakvynė šiomis dienomis dviviečiame kambaryje yra bent 50 Lt brangesnė nei, pavyzdžiui, lapkritį.

Nuo gruodžio 29 iki sausio 5 d. šiame 94 kambarius turinčiame viešbutyje nurodoma, kad apskritai vietų nėra.

„Iš anksto esame pardavę nakvynę šiuo laikotarpiu, mūsų svečiai jau ne pirmą kartą pas mus sutinka Naujuosius metus. Svečiai iš Lietuvos sudaro apie 40 proc., o likusieji yra turistai iš Rusijos, Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos“, - DELFI sakė viešbučio direktoriaus pavaduotoja Rasa Černiauskienė.

Pasak jos, šventiniu periodu dabar rasti nakvynę Druskininkuose būtų sudėtinga.

„Bent jau pernai, kiek teko draugams ir pažįstamiems tarpininkauti rezervuojant kambarius, tai visi viešbučiai buvo užimti“, - teigė ji.

Laikinai Palangos turizmo informacijos centro direktorės pareigas einanti Egidija Smilgienė DELFI sakė, kad viešbučiai aktyviai ruošiasi šventiniam periodui ir kurorte laukiama svečių pagausėjimo.

„Užsakymai dar tik prasidėję, todėl kažką apibendrinančio dar sunku pasakyti. Šiuo metu tradiciškai Palangoje būna daug žmonių“, - teigė ji.

Keturių žvaigždučių Palangos viešbučio „Amberton Green Apartments“ vadovas Tomas Vanagas sakė, kad didelio sujudimo nėra.

Kalėdos, ypač Palangoje, visada būdavo labai ramus metas. Sujudimo apskritai nebūdavo, visi nakvynę rezervuodavosi Naujiesiems metams. Bet kadangi šiemet yra penkios dienos, tai gal kiek daugiau rezervacijų, bet vis tiek tai yra šeimos šventė, todėl lietuviai mažiau važinėja“, - DELFI komentavo jis.

Tačiau nakvynė Naujųjų metų laikotarpiui rezervuojama kur kas aktyviau. Čia jaučiamas ir rusų turistų suaktyvėjimas.

„Rusai rezervuojasi kelioms naktims, pavyzdžiui, atvažiuoja gruodžio 31 d. ir būna iki sausio 4-6 d. Tuo metu lietuviai renkasi nakvynę dviem naktims“, - teigė jis.

Keliones autobusu organizuojančios bendrovės „Grūda“ vadybininkė Rasa Balčiūnaitė pripažino, kad prieš didžiąsias šventes ir žmonės noriau keliauja, ir kelionių jiems daugiau pasiūloma.

„Dar tikrai nėra taip, kad viskas būtų užpildyta. Kai kuriuose 40 vietų autobusuose yra likusios 6-8 vietos, kai kur yra ir 15 vietų“, - DELFI sakė ji.

DELFI primena, kad šiemet Kūčios, kurios yra nedarbo diena, bus trečiadienį, pirmoji Kalėdų diena – ketvirtadienį, antroji – penktadienį. Taigi pridėjus dar dvi savaitgalio dienas iš viso bus penki laisvadieniai iš eilės.

Valstybinio turizmo departamento duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos apgyvendinimo įstaigose nakvojo 11,8 proc. daugiau turistų (12,2 proc. daugiau užsieniečių ir 11,3 proc. daugiau lietuvių).

Daugiausia svečių į Lietuvą atvyksta iš Rusijos (26,8 proc.), tačiau antrąjį ketvirtį jų buvo 4,3 procento mažiau nei pernai. Turistų iš minėtų šalių skaičiaus mažėjimą kompensavo svečių skaičiaus augimas iš Baltarusijos (22 proc.), Latvijos (27 proc.), Vokietijos (15 proc.), Ukrainos (77 proc. ir Estijos (20,5 proc.).

Finansų ministerijos duomenimis, sparčiau nei infliacija augantis darbo užmokestis, į Lietuvą pervedamos ES darbo rinkoje uždirbtos pajamos, geri vartotojų lūkesčiai dėl šalies ekonominės padėties 2014 m. pirmąjį pusmetį drąsino vartotojus didinti išlaidas – namų ūkių vartojimas per šį laikotarpį išaugo 5,2 proc.

Tačiau rugpjūtį Rusijos ir Ukrainos konfliktas, ES ir Rusijos tarpusavio sankcijos didino neužtikrintumą dėl ateities, todėl Lietuvoje ėmė sparčiai daugėti manančiųjų, kad šalies ekonominė padėtis blogės.

Todėl buvo prognozuojama, kad 2014 m. antrąjį pusmetį gyventojai vartos nuosaikiau nei pirmąjį pusmetį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)