Artėjant Vėlinių savaitgaliui vis daugiau žmonių traukia į parduotuves pirkti kapų žvakių ir gėlių. Tačiau prekybininkai pastebi – pirkėjai šių prekių pradėjo ieškoti dar spalio pradžioje.

„Gyventojai iš tikrųjų pakankamai anksti pradėjo ruoštis vėlinių savaitgaliui, nes pirkimas šių daiktų, šių prekių prasidėjo jau gerokai prieš 3 savaites“, – komentavo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Šiuo metu jau esame pardavę, nuo spalio pradžios, daugiau negu 2 milijonus žvakių. Ir mūsų skaičiavimais, tai yra daugiau net negu pernai truputėlį“, – sako „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Rima Aukštuolytė.

Lietuviai laikosi tradicijų – dažniausiai perka tradicines – baltas žvakes. Renkantis jas pirkėjai ieško tokių, kurios degtų kelias paras. O ir daug išleisti perkant šią prekę – neketina.

„Populiariausia žvakė yra jau ne vienerius metus – kainuojanti 1,19 Eur, kaina nesikeičia, ir balta žvakė, jų kasmet parduodama apie milijoną. Bet žinoma perka ir spalvotas žvakes, perka elektronines žvakes, perka žvakes su įvairiais papuošimais ir net statistika rodo, kad jeigu yra papuošimai su Marija ir Jėzumi, dažnai žmonės renkasi su Marija papuošimus“, – nurodo R. Aukštuolytė.

Pasak Aukštuolytės, tiekėjai signalizuoja apie brangstančias žaliavas, todėl ir žvakės šiais metais brango maždaug dešimčia procentų. Tiesa, ne visuose prekybos tinkluose.

„Bet pačios pigiausios žvakės, visada kaip kainuoja 0,19 Eur, tikrai kaip ir pernai ir tos mano minėtos populiariausios žvakės už 1,19 Eur, tai jų kaina yra nepasikeitusi“, – teigia R. Aukštuolytė.

„Galiu atsakingai pareikšti, kad kainos išliko beveik tos pačios, galbūt keliais centais, priklausomai nuo prekių, žvakės pobūdžio, buvo mažesnės arba didesnės, bet apskritai išliko tos pačios“, – priduria V. Budrienė.

Kuo lapkričio pirmoji arčiau – tuo daugiau parduodama gyvų gėlių.

„Prieš pat Vėlines perkamos paprastos gėlės, gyvos gėlės vazonėliuose, tai viržiai, chrizantemos ir panašiai“, – teigia V. Budrienė.

„Kalbant apie dirbtines gėles, tai pastebime, kad dažniausiai renkasi brangesnes kompozicijas“, – sako R. Aukštuolytė.

Kalbinti pirkėjai teigė, kad per daug neišlaidauja.

„Aš daugiau žvakes perku, ne gėles. Ir mano tėvai nemėgo gėlių, neišlaidauti. Vis tiek nuvys, žvakutę uždegsiu“, – „Delfi TV“ žinioms teigė vienas iš pirkėjų.

„Perku iš anksto arba perku po Vėlinių, kadangi būna pigiau, tada pasidedu kitiems metams. Perku ilgai degančias žvakes“, – pasakojo pirkėja.

Kitas pirkėjas tikino, kad išlaidos priklauso nuo to, kiek reikia aplankyti kapų. Ir įvardijo, kad vidutiniškai išleidžia apie 20 eurų.

„Paprasčiausiai einu žiūriu, jei patinka ir nusiperku, neskaičiuoju 5 ar 10 eurų“, – teigė kita pirkėja.

Po Vėlinių vaikštant kapinėse neretai pastebime krūvas išdegusių žvakių, dirbtinių gėlių, o ką jau kalbėti apie čia esančius perpildytus konteinerius. Prekybininkai siūlo Vėlines paversti tvaresnėmis. Patariama pirkėjams kasmet nepirkti naujų žvakidžių, užtektų pakeisti sudegusias žvakes – taip sumažėtų atliekų. Be to, pirkėjai raginami atliekų nemesti bet kur – tam reikėtų paieškoti rūšiavimo konteinerių, kurių kapinėse dažnai nebūna, tad šiukšles būtų galima pasiimti su savimi ir išmesti ten, kur yra galimybė rūšiuoti.

„Ir trečias dalykas – apie gėles. Vis dar yra poreikis dirbtinių gėlių, bet skatinčiau iš tikrųjų atsigręžti į natūralias gėles. Jos visada bus geriau, kadangi tai yra natūralu, niekada jos neužterš aplinkos, tuo tarpu dirbtinės, kai kurie įsivaizduoja pirkėjas, kad tai yra ilgaamžis dalykas. Deja, taip nėra“, – sako „Rimi Baltic“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas.

Dirbtinės gėlės, nors ir yra iš plastiko, negali būti perdirbamos, todėl jas reikėtų išmesti į mišrių atliekų konteinerį. Kapinių žvakučių dalis reikėtų atskirti – stiklines žvakides mesti į stiklo konteinerį, atskyrus plastikinius dangtelius ir plastikinius įdėklus, kuriuos reikėtų išmesti į plastiko konteinerį. Vaško likučių iš žvakidžių pašalinti nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)