Pasak Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus vedėjo Zenono Griguolos, kelios dešimtys „Ventos” darbuotojų jau pasirašė skundą ir atnešė į inspekciją.

Vieni „Ventos” darbuotojai sako, kad žadama atleisti 50 žmonių, kiti iš pačios administracijos girdėję, kad darbo nebeliks maždaug 300-ams žmonių. Darbininkų susitikimą su „Ventos” administracija stebėjęs darbo inspekcijos specialistas Kęstutis Jonkus sako, kad jo akivaizdoje bendrovės administracija pasakiusi, kad bendrovė suplanavusi, jog jai reikės tik 300 žmonių, t. y. maždaug pusė dirbančiųjų bus nebereikalingi.

Anot darbo santykių specialisto Kęstučio Jonkaus, bendrovės administracija nepateikdama visos informacijos, sukurdama nepakenčiamas darbo sąlygas žmonėms, versdama juos išeiti, matyt, tikisi, kad dalis žmonių išeis neištvėrę ir taip nereikės mokėti jiems priklausančių kompensacijų.

Specialistai siūlo darbuotojams ginti savo teises. Kaip tinkamas priemones nurodo naudoti diktofonus, įrašyti vadovų liepimus išeiti iš darbo savo noru, nerašyti prašymų atleisti, jeigu iš tikro vyksta įmonės reorganizacija, mat tokiu atveju atleidžiamiems darbuotojams priklauso išeitinės kompensacijos ir išmokos už prastovas.

„Ventoje” darbdaviai daro ir daugiau pažeidimų. Juos vardija ir darbo birža: jeigu bendrovė planuoja atleisti daugiau, kaip 10 proc. darbininkų, darbo biržą apie tai informuoti privalu. Tuo tarpu Šiaulių darbo birža jokio pranešimo apie atleidinėjimus iš AB „Venta” negavo.

Šiuo metu į darbo biržą kreipėsi tik 27 žmonės, ketinantys nebedirbti „Ventoje”. Jiems darbo ieškoma kitur.

AB „Venta” direktorius Laurynas Kaulinis televizijai atsisako komentuoti situaciją. Pasak darbo biržos, tokių atleidinėjimų, kokius planuoja bendrovė, Šiaulių miesto įmonėse nėra buvę kelerius metus.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją