Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais ūkininkai Lietuvoje užaugino penktadaliu mažiau bulvių nei 2004-aisiais. Auginamų bulvių plotas sumažėjo 16 proc., o jų derlingumas – 5 proc.

Bulvių importas į Lietuvą pernai buvo beveik 6 kartus didesnis, palyginti su 2004 metais. Pernai į Lietuvą atvežta daugiau nei 16,8 tūkst. tonų bulvių, kai prieš dvejus metus – tik 2,9 tūkst. tonų.

Specialistai "Lietuvos rytui" tokį reiškinį aiškina tuo, kad kai kuriems ūkininkams tiesiog nebeapsimokėjo auginti bulvių, o importas išaugo dėl to, jog užsienio augintojai sugebėjo pasiūlyti patrauklias bulvių kainas.

Remiantis statistika, Lietuvoje pernai apskritai mažėjo bulvių populiarumas. Sudėjus ir vietoje užaugintas, ir importuotas bulves bei atėmus eksportą, 2004 m. Lietuvos rinkoje buvo 1,022 mln. tonų bulvių.

Tuo tarpu 2005 m. bulvių kiekis sumažėjo iki 833 tūkst. tonų.

„Tokia statistika visiškai nestebina. Lietuvoje tiesiog nėra reikalo auginti bulves. Pagal mano surinktus duomenis, šiandien lietuviai suvalgo 8,5 karto daugiau picų negu cepelinų. Greitai bulvių apskritai nebereikės, nes nacionalinis lietuvių patiekalas bus ne lietuviški cepelinai, o itališka pica“, – "lietuvos rytui" teigė nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas.

Tačiau jis pabrėžė, kad, palyginti su kitomis Europos šalimis, lietuviai dar valgo ganėtinai daug bulvių patiekalų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją