Antradienį tarptautinė reitingų agentūra "Fitch" padidino Graikijos skolinimosi reitingą, nes, anot ekspertų, šalis daug pasiekė mažindama biudžeto deficitą, be to, tolsta galimybė, kad šalis turės palikti euro zoną.

Užsienio rizikos draudimo fondai padeda rekapitalizuoti graikų bankus, o ilgai vilkinama privatizacijos programa galiausiai pajudėjo ir tai leido šalies premjerui Antoniui Samarui vykti keturių dienų darbo vizito į Kiniją ieškoti naujų investicijų.

"Mes jau nuėję daugiau nei pusę kelio į tikrąjį atsigavimą, - sakė A. Samaras savo kalboje Kinijos socialinių mokslų akademijoje Pekine. - Čia manęs nebūtų, jeigu mums nebūtų pavykę apsukti savo šalies laivo".

2008 metais Graikija su Kinijos laivų gamybos milžine "Cosco" 35-erių metų koncesijos sutartį dėl prieigos prie dviejų konteinerių terminalų Pirėjo mieste, pagrindiniame Graikijos uoste.

Dabar Graikija tikisi sudominti kinus Atėnų tarptautinio oro uosto privatizavimu ir geležinkelių bei nekilnojamojo turto pardavimais.

Atėnai taip pat tikisi, kad valstybinė dujų platintoja sudomins Rusijos investuotojus, o vandens tiekimo kompanijos - Prancūzijos bendroves.

Mainais į Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo suteiktą finansinę 240 mlrd. eurų paramą Graikija iki 2016 metų įsipareigojo surinkti 9,5 mlrd. eurų iš turto pardavimų.

Bet Graikijos pareigūnai teigia, kad privatizacija reikalinga ne tik siekiant papildyti iždą lėšomis, bet ir norint pritraukti investicijų į kompanijas, kas neabejotinai paskatintų augimą ir darbo vietų kūrimą.

Nedarbas šalyje pašoko į rekordines aukštumas ir dabar siekia 27 proc. - yra didžiausias šių laikų Graikijos istorijoje. Jaunimo nedarbas perkopė 64 procentus.

Pagal ekonominės paramos sąlygas, Atėnai šiais metais privalo panaikinti dar 4 tūkst. valstybės sektoriaus darbo vietų, o 2014-aisiais - 11 tūkstančių.

"Ekonominiai rodikliai turėtų pradėti iš lėto gerėti, - sakė "Natixis" analitikas Jesus del Castillo. - Bet pagrindinė rizika, susijusi su politiniu nestabilumu, reformų įgyvendinimu ir išoriniais sukrėtimais, išlieka.

Graikijos ekonomika pirmąjį 2013 metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė 5,3 proc., praėjusią savaitę parodė šalies statistikos agentūros "Elstat" duomenys, visiškai atitikę analitikų prognozes. Duomenys byloja apie tam tikrą BVP mažėjimo tempų sulėtėjimą. Palyginimui, Graikijos BVP ketvirtąjį 2012 m. ketvirtį, palyginti su analogišku 2011 m. laikotarpiu, susitraukė 5,7 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)