Komitetas siūlo mokėti 1,5 šalpos pensijų bazės dydžio šalpos senatvės pensiją (198 eurus) tėvams (įtėviams), globėjams ar rūpintojams, ne mažiau kaip 15 metų slaugiusiems namuose neįgaliuosius, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, ir motinoms, išauginusioms ne mažiau kaip 5 vaikus (vaikų mirties atveju – auginusioms ne trumpiau nei aštuonerius metus). Tokio dydžio yra maksimali šalpos neįgalumo pensija, kurią gauna artimuosius slaugiusieji bei daugiavaikės motinos, kurioms yra nustatytas 0–40 procentų darbingumas.

SRDK taip pat siūlo, kad šiems neįgalumo pensijos gavėjams sukakus senatvės pensijos amžių, be atskiro jų prašymo, būtų mokama 1,5 šalpos pensijų bazės dydžio šalpos senatvės pensija.

Priėmus šį įstatymą, slaugiusiems artimuosius ir daugiavaikėms mamoms, kurios neįgijo stažo socialinio draudimo pensijai gauti, valstybė skirtų didesnę paramą. Šiuo metu jie gauna 1 šalpos pensijų bazės dydžio šalpos senatvės pensiją (132 eurus).

Planuojama, kad išmokos padidėtų apie tūkstančiui senatvės pensijų gavėjų.

Siūloma įstatymo įsigaliojimo data – 2020 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)