Bendrovė „Artimiausias“ kilus diskusijoms dėl veiklos teisėtumo pabrėžė, kad alkoholiu neprekiauja, o teikia tik saugojimo paslaugas.

„Iš esmės esame ne kas kita, kaip privataus asmens alkoholinių gėrimų baras lauke. Žinoma, su apsaugomis, kad mūsų paslaugomis negalėtų pasinaudoti tinkamo amžiaus nesulaukę asmenys“, – BNS sausio pabaigoje komentavo įmonės vadovas Vytautas Šulcas.

Birželio 4 dieną bendrovė išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad sprendimas įrengti tokią saugyklą pajūryje buvo priimtas atsižvelgiant į esamą situaciją, kai vis daugiau lietuvių planuoja atostogas pajūryje, tačiau saugumo priemonės siekiant išvengti viruso plitimo, vis dar aktualios.

„Stebime situaciją šalyje ir atkreipėme dėmesį, kad ypač karantino pradžioje žmonės buvo linkę mažiau laiko praleisti prekybos centruose, tad „užsipirkdavo“ alkoholinių gėrimų į priekį. Savo dalijimosi ekonomika paremta paslauga mes skatiname šio įpročio atsisakyti. Taip pat, stebime, kad savisauga išlieka aktuali ir švelninant karantino suvaržymus, tad nusprendėme žengti žingsnį į Palangą ir suteikti poilsiautojams galimybę naudotis skolinimosi bei saugojimo paslauga, ypač aktualia tiems, kurie nori išvengti didelių susibūrimų prekybos centruose ar viešojo maitinimo įstaigose“, – komentuoja V. Šulcas.

Informuojama, kad klientai sumokėję registracijos mokestį, taip pat vienkartinį saugojimo mokestį, gali skolintis kitų saugyklos naudotojų alkoholinius gėrimus ir juos per tris paras grąžinti ar atpirkti.

Pasak projekto sumanytojų, tai ne būdas apeiti alkoholio pardavimo įstatymą, bet paslauga, padedanti jauniems ir socialiai aktyviems žmonėms prisitaikyti prie besikeičiančių vakaro planų ir nekaupti alkoholio atsargų namuose.

Pridedama, kad įmonė neatmeta galimybės tokias saugyklas pristatyti ir užsienio rinkose. Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse yra taikomi gana griežti apribojimai alkoholio pardavimo vietoms, todėl, anot V. Šulco, ateities planuose numatoma verslo plėtra ir galimybė franšizę ir technologinius sprendimus parduoti.

Žiniasklaidoje jau rašyta, kad Vyriausybė sausio 29 dieną pritarė Seime svarstomam siūlymui pažaboti alkoholio „paštomatų“, kai gėrimai skolinami ar pasaugojami už atlygį, veiklą, tačiau pasiūlė pataisas tobulinti. Kaip rašė BNS, Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas parengė Seimo laikinosios Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdžio grupės pirmininkas konservatorius Paulius Saudargas. Jis siūlo drausti alkoholio skolinimo ir pasaugojimo veiklą, kai už alkoholį galima atsiskaityti iš anksto arba atidėti apmokėjimą vėliau. Vyriausybė siūlo uždrausti ne alkoholio pasaugojimą, o jo atsiėmimą, kai gėrimai įsigyjami leistinu metu, bet atsiimami draudžiamomis prekiauti valandomis. Anot P. Saudargo, pataisas paskatino vieša informacija apie galimybę stacionariuose paštomatuose įsigyti alkoholio, įskaitant ir draudžiamas jo prekybos valandas, atsiskaitant iš anksto arba atidedant mokėjimą leidžiamu prekybos metu.

Nuo 2019-ųjų rugsėjo Vilniuje veikia penkios alkoholio saugyklos, kur gyventojai, atsisiuntę specialią mobilią programėlę, gali svaigalų įsigyti bet kuriuo paros metu. Nuo 2018-ųjų Lietuvoje alkoholį gali įsigyti asmenys, sulaukę 20 metų. Leidžiamas prekybos laikas – nuo 10 val. iki 20 val. vakaro, sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 valandos. Dabartiniame Alkoholio kontrolės įstatyme jo skolinimas ir pasaugojimas nereglamentuotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)