Ekonomikos komitetas, kuris yra pagrindinis svarstant prezidento Gitano Nausėdos vetuotas ir papildytas pataisas, pritarė Seimo kanceliarijos Teisės departamento pastaboms.

G. Nausėda liepą vetavo birželio pabaigoje priimtas įstatymų pataisas, kuriomis iki 2022 metų pabaigos Lietuvos oro uostai, „Oro navigacija“, Vidaus vandens kelių ir Klaipėdos jūrų uosto direkcijos taps akcinėmis bendrovėmis.

Prezidentas siūlo numatyti aiškų reikalavimą, kad viso šių bendrovių akcijos priklauso valstybei, savivaldybei arba jų valdomoms bendrovėms, taip pat kad jų valdomos infrastruktūros objektais negali būti užtikrinamos kitų įmonių prievolės.

Susisiekimo ministerija teigia, kad taip pat palaiko šalies vadovo siūlymus.

„Ministerija tikrai neprieštarauja šitiems prezidento pasiūlymams, manome, kad galima būtų pritarti ir tai bus geros valdysenos ir skaidrumo, ir netgi nacionalinio saugumo (...) sustiprinimo klausimai“, – komitete sakė susisiekimo viceministrė Loreta Maskaliovienė.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Jaroslavas Neverovičius, praėjusią savaitę Seime teigė, kad perdavus valstybės valdomą infrastruktūrą naujoms bendrovėms, būtina užtikrinti viešuosius ir su nacionaliniu saugumu susijusius interesus.

„Prezidento nuomone, būtent įstatyme reikalingi saugikliai, nedviprasmiškai ir nepaliekant erdvės interpretacijoms, užtikrinantys, kad taip pat efektyviai ir tinkamai būtų įgyvendinami su bendrovėms perduota infrastruktūra susieti viešieji transporto ir nacionalinio saugumo interesai“, – kalbėjo J. Neverovičius.

Strateginius objektus valdančių įmonių prievolės galėtų būti užtikrinamos tik gavus Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos leidimą, siūlo Prezidentūra.

Be kita ko, siūloma, kad Klaipėdos uosto direkcija turėtų stebėtojų tarybą su valstybės atstovais ir nepriklausomais nariais.

Seimo rudens sesijoje planuojama svarstyti ir dar vienos valstybės įmonės – Lietuvos automobilių kelių direkcijos – pertvarką.

Mažinti valstybės įmonių skaičių Lietuvą paragino Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), į kurią Lietuva įstojo 2018-aisiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją