Trečiadienį Seimo narių pasiūlymus toliau nagrinėjo Biudžeto ir finansų (BFK), taip pat Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK).

BFK, kaip papildomas komitetas pirmiausia svarstė Pensijų kaupimo įstatymo projektą. Komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas buvo pateikęs siūlymą visiškai nukelti vieną svarbiausių Vyriausybės pasiūlymų – patikėti pensijų anuitetų (periodinių išmokų) mokėjimą „Sodrai“.

Be kita ko, šis įstatymo projektas numato automatinį dirbančiųjų įtraukimą įtraukimą į pensijų fondus. Tiesa, žmogus galėtų tris kartus atsisakyti.

Įstatymo projekte siūloma ir nauja kaupimo fonduose formulė – vietoje dabartinės 2+2+2 (arba 2+0+0), kai į fondus pervedama dalis įmokų iš „Sodros“, valstybės biudžeto ir dalies žmogaus atlyginimo, 4+2 kai didesnę dalį kaupimo įmokos sumoka pats žmogus, o dalis pervedama iš valstybės biudžeto.

Komiteto posėdyje dalyvavę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai teigė, kad šiuo metu maksimaliai pensiją kaupiantiems asmenims realiai niekas nesikeistų. Tačiau kaupiantiems minimaliai tektų daugiau pinigų skirti iš savo algos – ji palaipsniui sumažėtų.

Automatiškai į kaupimą įtraukti gyventojai būtų proporcingai padalinti ir priskirti penkioms pensijų fondų valdymo bendrovėms, jų kaupiamos įmokos būtų pervedamos į jų amžių atitinkantį gyvenimo ciklo fondą (jaunesni – į rizikingesnį, vyresni – į mažiau rizikingą).
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Stasys Jakeliūnas

„Kai dabar žmonės kaupia minimaliai, jų „Sodros“ pensija mažėja. Mes siūlome, pakeisti įstatymus taip, kad pensija nemažėtų. O kaip pasikeis darbuotojų atlyginimai priklausys nuo to, kas bus nuspręsta dėl neapmokestinamo pajamų dydžio“, – kalbėjo ministras Linas Kukuraitis, pridūręs, kad automatinis įtraukimas reikalingas tam, kad kuo daugiau žmonių sukauptų papildomą pensiją.

2 proc. sumažinti „Sodros“ įmokas visiems darbuotojams esą siūloma dėl to, kad būtų rastas kompromisas ir skyrus dalį pinigų kaupimui iš algos, į rankas gaunamas pinigų kiekis nesumažėtų.

Komitetas pritarė S. Jakeliūno pasiūlymui nukelti į rudens sesiją anuitetų mokėjimo perdavimą „Sodrai“. Likusiai Vyriausybės pateikto projekto daliai komitetas pritarė.

BFK nariai taip pat pritarė Socialinio draudimo įstatymo projektui, kuris įteisintų fonduose kauptų pinigų grąžinimą į „Sodrą“, kad ši atstatytų senatvės pensijas nusprendusiems kaupimą sustabdyti.

GPM pataisų pataisos

Bene daugiausia diskusijų iki šiol sukėlė Vyriausybės siūlomi Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimai. Alternatyvius pasiūlymus, kurie vadinti kompromisiniais, teikė Ramūnas Karbauskis su kitais valdančiaisiais, tačiau vėliau S. Jakeliūnas registravo kitokią alternatyvą.

Nesutarimų esmė – kokio dydžio GPM tarifus taikyti perskaičiuotam atlyginimui, kaip keisti neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) taikymą.

Komitetas pritarė, kad pajamos, neviršijančios 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus, būtų taikomas 20 proc. GPM tarifas.

Nors „Sodros“ įmokų luboms komitetas nepritarė, tačiau bent jau BFK balsavo už tai, kad 120 VDU viršijančioms pajamoms būtų taikomas 27 proc. pajamų mokestis. Vyriausybės siūlymo esmė buvo didesnio tarifo pajamoms nustatymas kartu taikant socialinių draudimo įmokų lubas.

BFK taip pat pritarė pasiūlymui, kad dividendams, kurių suma viršys 120 VDU, taip pat būtų taikomas didesnis tarifas. Vietoje dabartinių 15 proc. siūloma nustatyti 18 proc., kitoms ne su darbo santykiais susijusioms pajamoms – 20 proc.

Komiteto posėdyje dalyvaves Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus tokius Seimo narių sprendimus vadino žingsniu link Venesuelos, kuri šiuo metu patiria didelių ekonominių sunkumų.

Svarstydami NPD taikymą, komiteto nariai palaikė kompromisinį R. Karbauskio ir Vyriausybės kompromisinį variantą, nustatyti 300 Eur NPD. Jo taikymas būtų išplečiamas iki 2,5 VDU.

Finansų ministras Vilius Šapoka tikino, kad NPD išplėtimas neturės neigiamos įtakos valstybės biudžetui ir pabrėžė, kad esą valstybės prisiimtos funkcijos bus garantuojamos ir toliau.

Artimiausiu metu už visus mokesčių ir pensijų sistemos pakeitimus bus balsuojama plenariniame Seimo posėdyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (327)