Tokį sprendimą komitetas antradienį priėmė apsvarstęs „darbiečio“ Vytauto Gapšio ir Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomojo direktoriaus Arno Neverausko parengtą Akcizų įstatymo pataisą.

Didesniam akcizui pritarė keturi komiteto nariai: Lietuvos regionų frakcijos narys Andrus Palionis, „valstietis“ Valius Ąžuolas, socialdemokratas Liudas Jonaitis ir V. Gapšys.

Pastarasis siūlė kaitinamajam tabakui 2022 metams nustatyti 61,3 euro už 1 tūkst. vienetų produktų akcizą vietoj Vyriausybės siūlyto 45,6 euro, o 2023 metams – 65 eurus vietoje 60,2 euro.

2024 metais Vyriausybė siūlo akcizą didinti iki 79,5 euro. V. Gapšys tam pritaria.

„Kad kaitinamasis būtų apmokestintas bent 50 proc. to, kiek būtų apmokestinamos cigaretės 2022 metais ir 2023 metais, o 2024 metais akcizas liktų toks, kokį siūlo Vyriausybė“, – teigė jis.

„Kaitinamojo tabako rinka plečiasi ir išlaikytas atotrūkis nuo kito tabako rūšių bus pakankamas tai rinkos plėtrai ir ateityje“, – pridūrė V. Gapšys.

Pasak jo, dėl to biudžeto pajamos išautų 10 mln. eurų.

Komiteto vadovas Mykolas Majauskas suskaičiavo, kad V. Gapšio pataisa kaitinamojo tabako pakelio (20 vienetų) kainą didintų 65 centais, arba 17,5 proc.

„Prognozuojama kaina nuo 3,7 euro pakiltų iki 4,35 euro, tai reikštų maždaug 18 proc. kainos augimą ir kaitinamojo tabako produktų pakelio kaina kitais metais taptų didesnė nei cigarečių vidutinė pakelio kaina, kuri, Finansų ministerijos duomenimis, dabar svyruoja apie 4,23 euro“, – tvirtino M. Majauskas.

V. Ąžuolo teigimu, jeigu akcizas būtų arčiau paprasto tabako, gamintojai turėtų kiek susimažinti pelno dalį.

A. Palionis abejoja, ar kaitinamojo tabako kainą reikia lyginti su vidutinės kainos cigaretėmis.

„Reikėtų lyginti su prabangiausiomis cigaretėmis. Jis tiktai dar nepasieks brangiausių cigarečių kainos“, – sakė parlamentaras.

Philip Morris Baltic“ išorinių reikalų vadovas Baltijos šalims Liudas Zakarevičius atkreipė dėmesį, kad Nacionalinė tabako gamintojų asociacija savo krepšelyje šių produktų neturi, tačiau teikia siūlymą dėl jų akcizų didinimo.

„Nelabai korektiška iš jų pusės bandyti sugniuždyti kategoriją, kurios jie net neturi“, – teigė jis.

„Nereikia pamiršti, kad kaitinamojo tabako produktai nėra rūkomi, jiems reikalingas įrenginys ir tai produkto kainą išbrangina gerokai labiau ir tas produktas taps iš principo netgi nekonkurencingas rinkoje (...) net neabejotina, kad žmonės grįš prie mažiausiai kenksmingų cigarečių, kurių yra gerokai daugiau ir žymiai pigesnių“, – kalbėjo L. Zakarevičius.

V. Gapšio duomenimis, kaitinamojo tabako rinka Lietuvoje siekia 24 proc. rūkalų rinkos.

Seimui pritarus Vyriausybės siūlomam akcizo didinimui, pakelis 2022 metais brangtų 27 centais, 2023 metais – 35 centais, o vėliau – 47 centais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)