Komitetas tokį sprendimą priėmė trečiadienį apsvarstęs Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisą. Ją teikė komiteto narė ir Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė.

Ji siūlė drausti elektronines cigaretes ir jų pildykles su konditerijos gaminių, saldainių, kramtomosios gumos ir gaiviųjų gėrimų kvapo ir skonio skysčiu.

M. Danielė aiškino, kad garinimas yra pagrindinė mažiau žalinga alternatyva rūkaliams.

„Kaitinamasis tabakas, kitaip vadinamas IQOS, nėra taip gerai ištirtas“, – tvirtino M. Danielė.

Tuo metu „valstietis“ Aurelijus Veryga įsitikinęs, kad neturėtų būti skoniais gardinami sveikatai žalingi ir pavojingi dalykai: „Pasaulio sveikatos organizacija garinimo priemonių nerekomenduoja rūkymo metimui“.

Pasak jo, tokių priemonių naudojimo tarp jaunimo „augimas pakankamai reikšmingas“.

Seimas kitą savaitę apsispręs, ar nuo 2023-ųjų lapkričio Lietuvoje uždrausti elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, jeigu jame būtų kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ir skonį. Taip norima sumažinti Lietuvoje populiarėjančių elektroninių cigarečių pardavimus.

Dabar į rinką neleidžiama tiekti elektroninių cigarečių ir jų pildyklių su skysčiu, jeigu jame yra vitaminų arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad jos yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai.

Taip pat negalima įvežti cigarečių ir jų pildyklių skysčių su kofeinu arba taurinu, taip pat kitais priedais ir stimuliuojamais junginiais, kurie siejami su energija ir gyvybingumu

Draudžiami ir skysčiuose esantys priedai, nudažantys išsiskiriančias medžiagas, arba kurie nesudeginti turi kancerogeninių, mutageninių ir toksiškai veikiančių reprodukciją, vadinamųjų KMR savybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)