Finansų ministerijai kartu su FNTT įtvirtinti galimybes „Lifosai“ žaliavas, būtinas įmonės veiklai vykdyti, tokias kaip amoniakas ir panašiai, įsigyti laikinajam administratoriui taikant įmanomai trumpiausią laiką išankstinei sandorių patikrai atlikti“, – teigiama komiteto pasiūlymuose, kuriems pritarta komiteto posėdyje trečiadienį.

Prieš savaitę komiteto posėdyje laikinoji „Lifosos“ vadovė Regvita Ivanovienė sakė, kad sprendimas pakartotinai stabdyti įmonės veiklą priimtas, nes vienintelė amoniako pirkimo alternatyva vietoj gamybą sustabdžiusios „Achemos“ nebuvo patvirtinta dėl dokumentų trūkumo – laikinajam administratoriui neįrodyta, kad dėl sandorio naudos negaus sankcionuoti asmenys.

Bendrovės atstovai taip pat sakė, kad dėl sudėtingos sandorių patikros „Lifosa“ praranda užsakymus tarptautinėje ir vietos rinkoje.

Komiteto siūlymu pardavimai ir kiti bendrovės sandoriai galėtų būti pagreitinti, jei būtų vadovaujamasi tik Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) skelbiamais sankcionuotų asmenų ir įmonių sąrašais arba Registrų centro duomenimis apie naudos gavėjus (JANGIS).

Taip pat siūloma išsiaiškinti, ar „Lifosos“ sandoriams netaikoma perteklinė patikra, nes jos savininkės „Eurochem“ atžvilgiu kitose valstybėse tokia griežta patikra netaikoma. Komitetas siūlo FNTT išanalizuoti kitų šalių praktiką, įskaitant Belgijos, kaip jos įgyvendina tarptautines sankcijas.

Visus bendrovės sandorius dabar tikrina ir jiems pritaria arba ne valstybės paskirta administratorė – bendrovė „Financų guru“, taip siekiama iš įmonės veiklos tiesioginės ar netiesioginės naudos negautų sankcionuoti asmenys.

Gamyba nuo rugsėjo 14-osios antrą kartą šiemet sustabdyta dėl staigaus ir didelio gamtinių dujų kainos šuolio, kelis kartus išaugusios amoniako kainos, taip pat sustojusios vienintelės amoniako tiekėjos „Achemos“ veiklos.

Europos Sąjungai kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė. Gegužės 24-ąją darbą įmonėje pradėjo laikinoji administratorė, kurios užduotis – užtikrinti įmonės veiklą nepažeidžiant tarptautinių sankcijų.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu įmonėje dirba 918 darbuotojų, iki sankcijų taikymo jų buvo 1030.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją