Ji pasirodė tyrimo dėl apkaltos proceso pradėjimo Artūrui Skardžiui metu, o šią savaitę visuomenei atsirado galimybė susipažinti su šios komisijos uždarų posėdžių protokolais ir susirašinėjimo dokumentais.

Kitaip nei, pavyzdžiui, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto tyrimo atveju, A. Skardžiaus komisijos išvadai rengti naudoti dokumentai Seimo internetinėje svetainėje neviešinami. Su jų popierinėmis versijomis galima susipažinti tik Seimo archyve.

Dalis informacijos liko slapta

A. Skardžiaus komisijos dokumentai apima keturis maždaug kelių šimtų puslapių segtuvus, iš kurių trys skirti uždarų posėdžių protokolams, o vienas – susirašinėjimo dokumentams organizacinės veiklos klausimais.

Nuo šių metų kovo iki birželio dirbusi komisija iš viso turėjo devynis posėdžius. Tačiau vieno iš jų stenogramos segtuvuose nėra.

Kaip DELFI paaiškino komisijai pirmininkavusi Agnė Širinskienė, trečiojo, balandžio 11 dieną vykusio, posėdžio metu Seimo nariams buvo pateikta slapta Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija.

Antrojo posėdžio stenogramoje užfiksuotas toks A. Širinskienės ir A. Kubiliaus dialogas:

„– Taip, tai mes tiesiog ir užklausime, gerbiamas Kubiliau, ar VSD neturi informacijos, susijusios su šiuo epizodu (Baltarusijos – DELFI). Kodėl jūs bijote kreipimosi į VSD?

– Ne, aš visai nebijau. Aš siūlau kreiptis, bet tai yra tik papildoma informacija“.

Ketvirtajame posėdyje komisija nutarė kreiptis į VSD dėl jai anksčiau pateiktos informacijos išslaptinimo. Tačiau tarp komisijos dokumentų jos nėra.

„Jeigu nėra, tai vadinasi nėra. Nes buvo vienas slaptas posėdis ir tikrai nebus viešinamas“, – DELFI paaiškino A. Širinskienė.

LVŽS frakcijos narė taip pat sakė, kad informacija apie „Modus Group“ ir A. Kubiliaus ryšius buvo pateikta ne komisijos posėdyje, o VSD dokumentuose.

„Bet jie nėra išslaptinti. Tiesiog mes neturėjome teisinio pagrindo klausti, ten buvo viena pažyma apie verslo sąlygas Baltarusijoje – kaip ten kokios įmonės veikia. Toje pažymoje atsirado „Modus Group“, o su Skardžiumi nieko bendro tai neturi. Tiesiog mums davė foną verslo aplinkos“, – pasakojo A. Širinskienė.

Agnė Širinskienė

R. Karbauskis praėjusią savaitę DELFI TV sakė: „Seimo nariai eidavo susipažinti su informacija dėl Skardžiaus reikalų ir jie rasdavo informaciją apie Kubilių“.

Su A. Širinskienės minima slapta VSD pažyma susipažinęs DELFI šaltinis Seime tvirtino, kad joje apie A. Kubilių yra tik viena eilutė – tai, kad jo sūnus yra „Modus Group“ stebėtojų taryboje.

Laiko pretekstu

Tai, kad A. Kubiliaus sūnus Vytautas dirbo „Modus Group“ stebėtojų taryboje gegužės viduryje paskelbė dienraštis „Kauno diena“. Vėliau V. Kubilius iš jos pasitraukė.

Kaip DELFI sakė A. Kubilius, apie savo sūnaus darbą „Modus Group“ stebėtojų taryboje jis sužinojo tik prasidėjus A. Skardžiaus tyrimui. Jis taip pat neigė bet kokį interesų konfliktą dėl šio fakto.

„Ką „Modus Group“ Baltarusijoje daro nežinau. Didžioji dalis jų verslo yra automobilių pardavimas Lietuvoje. „CityBee“ ir kiti projektai. Sūnus labai mažai dalyvavo toje veikloje, nes stebėtojų taryba renkasi tik porą kartų per metus ir svarsto labai konceptualius klausimus, pavyzdžiui, elektroninių automobilių plėtrą ir panašiai“, – dėstė jis.

A. Kubiliaus teigimu, jo sūnaus ryšiai su „Modus Group“ buvo „proga“ jį išmesti iš A. Skardžiaus komisijos.

„Aš ten gana aktyviai klausinėdavau apie Skardžiaus verslus Šilutėje, ryšius su verslininkais. Manau, tai buvo pagrindinė priežastis, nes aš ten vienas iš nedaugelio klausinėdavau vis“, – komentavo konservatorius.

Dar viena sąsaja

Tarp Seimo komisijos susirašinėjimo dokumentų galima rasti A. Kubiliaus A. Širinskienei adresuotą raštą, kuriame jis prašo paaiškinti, kuo remdamasi ji teigia, kad „Modus Group“ savininkas Kęstutis Martinkėnas yra TS-LKD bičiulis.

„Taip pat savo viešuose pareiškimuose Jūs teigiate, kad „Modus Group“ grupės savininkas Kęstutis Martinkėnas yra nuskambėjęs kaip ištikimas TS-LKD bičiulis Kęstutis Martinkėnas.

Aš asmeniškai jo nepažįstu. Mano kolegos TS-LKD vadovybėje taip pat jo nepažįsta. Todėl prašau nedelsiant viešai paskelbti Jūsų turimus įrodymus, kad „Modus Group“ grupės savininkas yra TS-LKD bičiulis. Nesulaukęs tokio Jūsų viešo paaiškinimo ir šiuo atveju turėsiu skelbti, kad Jūs ir čia skleidėte melagingą informaciją“, – rašoma dokumente.

Kaip DELFI paaiškino A. Širinskienė, tokią savo poziciją ji remia viešojoje erdvėje pasirodžiusia informacija.

„Atsižvelgiant į viešąją erdvę ir Martinkėno bendradarbiavimą su Navicku, kuris buvo minėtas, kada jis buvo Vilniaus meru. Buvo rašoma apie viešuosius pirkimus, kuriuos laimėdavo su Martinkėnu siejamos įmonės. Tas ryšis buvo eskaluojamas. Tai tokių sąsajų yra, kurios leistų kalbėti apie tam tikrą draugystę“, – sakė ji.

Savo ruožtu A. Kubilius teigė, kad vien draugystė nėra pakankamas įrodymas.

„Jei pradėti skaičiuoti, kas ką pažįsta kiekvienos partijos ir tada traktuoti, kad tas žmogus yra artimas partijai, tai absurdai“, – sakė jis.

DELFI anksčiau yra prašęs „Modus Group“ komentaro dėl R. Karbauskio teiginių apie įmonės ryšį su konservatoriais.

„Modus Group“ laikosi pozicijos nekomentuoti atskirų politikų veiklos ir pasisakymų. Mes orientuojamės į verslo vystymą“, – tuomet atsakė įmonės komunikacijos vadovė Rasa Skunčikienė.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę užregistruotame Seimo nutarimo projekte siūloma naująją tyrimo komisiją įpareigoti ištirti 2008–2016 metų laikotarpiu suinteresuotų asmenų galimai darytą neteisėtą įtaką šalies politiniams procesams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (318)