Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės, Seimui iki gruodžio neperbalsavus, „de facto išlieka esama situacija“.

„Pademonstruos tie, kurie nebalsuoja, kad visiškai nesupranta savo atsakomybės palikdami teisinį vakuumą. (...) Teisinis santykis, kuris yra dabar, urėdijų atžvilgiu, tai yra viena urėdija, išlieka, tačiau nelieka reguliuojančių teisės aktų“, – po balsavimo Seime BNS teigė parlamentarė.

Už Miškų įstatymą antradienį balsavo 55 Seimo nariai, prieš – vienas, o susilaikė šeši. Balsavime nedalyvavo opoziciniai konservatoriai ir socialdemokratai, taip pat frakcija „Lietuvos gerovei“, o iš liberalų balsavime dalyvavo tik Aplinkos apsaugos komiteto narys Simonas Gentvilas.

Valdantieji socialdarbiečiai nebalsavo arba susilaikė, penki Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai balsavo už, susilaikė vienas, o du nedalyvavo balsavime, 45 „valstiečiai“ buvo už, vienas susilaikė, o kiti nedalyvavo balsavime.

Liberalų frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen BNS sakė, kad frakcijos nariai dėl projekto balsuos laisvai. Socialdemokratų frakcijos vadovė Rasa Budbergytė teigė, kad kol kas šiuo klausimu frakcijoje nesitarta, bet, pasak jos, greičiausiai nuomonė nebus keičiama ir frakcija balsavime nedalyvaus.

Konservatorių frakcijos atstovas Jurgis Razma BNS teigė, kad konservatoriai nedalyvavo ir svarstant projektą.

„Laikomės tokios pozicijos (nedalyvauti balsavime – BNS) dėl to, kad pirmą kartą įstatymą priiminėjant, su didelėm viltim didžioji frakcijos dalis palaikė tą reformą, bet dabar yra daug nusivylimo matant, į ką ji išvirto (...) todėl neturime pagrindo galvoti apie kokią kitą poziciją“, – teigė J. Razma.

Norint, kad įstatymas būtų priimtas, balsavime turi dalyvauti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Atnaujintame įstatymo projekte yra vienintelis pakeitimas – formuluotė „miškų urėdija (urėdijos)“ keičiama į „miškų urėdija“.

KT šių metų pavasarį nutarė, kad Seimas įstatymo negalėjo priimti skubos tvarka, todėl įpareigojo jį priimti įstatymą iš naujo. Tai jis turi padaryti iki gruodžio 2 dienos.

Valstybinių miškų urėdija įregistruota pernai sausį – ji pagal naują įstatymą sujungė visas 42 šalies urėdijas.