Tokias Administracinių nusižengimų kodekso bei Mokesčių administravimo įstatymo pataisas parlamentui teiks Finansų ministerija. Bus siūloma jas svarstyti skubos tvarka – stebint pastaruoju metu didėjančius grynųjų gabenimo srautus.

Nuogąstaujama, jog įvežami grynieji gali būti skirti nusikalstamai veikai finansuoti.

Projekte siūloma už netikslias ar neišsamias grynųjų pinigų ar grynųjų pinigų atskleidimo deklaracijas iki 390 eurų didinti minimalią baudą, o už pakartotinį nusižengimą – bausti nuo 1,04 tūkst. iki 3,9 tūkst. eurų.

Pataisų rengėjai pažymi, kad pastaruoju metu grynųjų pinigų vežimo srautai auga, į Lietuvą per Baltarusiją ir Rusiją gabenamos Ukrainos grivinos.

Lietuvos muitinės turimais duomenimis, (...) šie pinigai gali būti susiję su nusikalstama veika ir karo veiksmais Ukrainoje“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Be to, pažymima, kad siekiant išvengti atsakomybės tokias lėšas deklaruoti, jos per sieną gabenamos asmenų grupėmis – mažesnėmis nei 10 tūkst. eurų sumomis.

Pataisos, be kita ko, numato, kad už reikalavimų mokėjimo paslaugų tiekėjams nesilaikymą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims galėtų būti skiriama 1,8–3,8 tūkst. eurų bauda (3,8–6 tūkst. eurų už pakartotinį pažeidimą).

Kartu siūloma papildyti atvejų, kada asmuo, padaręs teisės pažeidimus, laikytinas neatitinkančiu minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų, sąrašą.

Dabar už neteisingai deklaruotus grynuosius baudžiama nuo 200 iki 1,2 tūkst. eurų. Pasak ministerijos, tokia bauda yra „nepakankamai veiksminga ir atgrasanti“.

„Ypač įvertinant tai, kad gabenami grynieji pinigai gali būti panaudojami pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo tikslais, ir tai, kad pastaruoju metu auga tokių gabenamų pinigų srautai“, – teigia projekto iniciatoriai.

Dokumente pažymima, kad gruodžio–sausio mėnesiais muitinė iš viso užfiksavo 84 atvejus, kuomet Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos ir Lietuvos piliečiai į šalį bandė įvežti Ukrainos grivinas. Sulaikytų pinigų vertė siekė 41 mln. grivinų (1,055 mln. eurų), kuriuos iš viso gabeno 83 asmenys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją