Pataisose taip pat norima uždrausti jaunimui iki 21 m. parduoti stipresnį nei 15 laipsnių alkoholį.

„Nesiryžome siūlyti drausti viso alkoholio pardavimą jaunimui, kaip yra JAV“, – pripažino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antanas Matulas, pristatydamas darbo grupės rezultatus.

Jis tvirtino, kad siekiama drausti parduoti alkoholį taroje, skatinančioje jo vartojimą.

Todėl esą sidras, alkoholio kokteiliai turės būti parduodami ne didesniuose nei 0,5 l buteliuose, o degtinė negalės būti pilstoma į 100 ml pakuotes.

Parlamentaras sako, kad specializuotos alkoholio parduotuvės galės būti ir prie prekybos centrų, tačiau su atskiru įėjimu. Taip pat esą reikėtų suvienodinti reikalavimus, kad parduotuvės, pastačiusios porą staliukų, negalėtų pasivadinti maitinimo įstaigomis ir naktį parduoti alkoholį išsinešti.

Jo teigimu, ketinama drausti ir alkoholio produktų reklamą mažmeninės prekybos įmonėse.

Visiems šiems pasiūlymams turės pritarti Seimas.

Įžvelgia populizmo

Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas Saulius Galadauskas DELFI sakė manantis, kad tolesnis prekybos griežtinimas ir siūlymas parduoti alkoholį tik specializuotose parduotuvėse būtų perteklinis.

„Kalbėjimas apie dar griežtesnius ribojimus tuo metu, kai vartojimas ir taip krenta, manau, būtų perteklinis ir tai aš jau priskirčiau populizmui. Siekdami maksimalaus apsisaugojimo nuo alkoholio galime paskatinti jo pakaitalų vartojimą“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas primena, kad leidimas parduoti alkoholį specializuotose parduotuvėse gyvuoja vos keliose pasaulio šalyje.

„Pavyzdžiui, Švedijoje, nors ir galioja ši sistema, silpno alaus galima nusipirkti ir prekybos centruose“, – sakė aludarių atstovas.

Jis abejoja ir dėl siūlymo drausti alkoholio pilstymą į vartojimą skatinančią tarą.

„Nepasakyčiau, kad mes esame dideli vartojimą skatinančios taros šalininkai, tačiau greičiausiai toks siūlymas kirstųsi su konkurencijos teise. Manau, kad tai yra neįgyvendinama“, – teigė S. Galadauskas.

DELFI primena, kad nuo šių metų sausio Lietuvoje draudžiama 22-8 val. draudžiama parduoti alkoholį mažmeninės prekybos įmonėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją